VIVACOM 4G мобилна мрежа
   Информационна агенция "Център Спорт"  [email protected], +359 886 01 53 91

Създаден на 1 октомври 2009 г. Първият спортен сайт на Добричка област  facebook.com/centersport.org

Екатерина Недева

ЕКАТЕРИНА НЕДЕВА

1950 -

Родена е на 10 август 1950 година в село Стефан Караджа (Добричко). Израства е в Добрич, където завършва Селскостопанския техникум. Продължава образованието си в Полувисш институт за прогимназиални учители - биология, химия и география в Силистра, след което се дипломира и във Висшия институт по физическо образование и спорт.
За спорта е открита от Димитър Василев, който й е треньор в ДФС “Добруджа”. Всичко става много случайно. На един крос му прави впечатление представянето на Екатерина Недева и той я кани да отиде на стадиона. Като ученичка Катя се занимавала с баскетбол, волейбол и лека атлетика. В техникума преподавателят Георги Димитров е успявал да амбицира своите възпитаници и благодарение на това училището винаги се е класирало на първите места в състезанията.
Когато Екатерина отива да учи в Силистра, започва да се занимава само с лека атлетика. Тогава са се провеждали Спартакиади на студентите от полувисшите институти. Добричлийката участва в няколко дисциплини - 100 метра гладко бягане, скок дължина, скок височина и щафета 4 по 100 метра. Катя подобрява пет рекорда на Студентските игри. Тогава треньор й е преподаватeлят й по физическо възпитание и спорт в института - Стойчо Китаев, който вече не е сред живите.
През 1975 година Недева покрива нормата за майстор на спорта на състезанията за наградите на вестник “Народна младеж”. Година по-късно става републиканска шампионка с постижение от 6.55 метра. Същата година участва на Олимпийските игри в Монреал. За Катя това остава един незабравим момент в нейния живот. Класира се на 15-о място от 30 участнички.
За добруджанката участието на Олимпиадата е необикновено състезание като изживяване и емоция, в което всеки спортист трябва да участва. За Недева е било голяма чест да представя родината си на такъв голям спортен форум, на какъвто всички държави изпращат най-добрите си състезатели.
Четири години по-късно лекоатлетката отново добива право да участва на Олимпийските игри, този път - в Москва. Тогава тя се класира за Игрите от името на Добрич, където живее и тренира под ръководството на Господин Сивов. Няколко години е републиканска шампионка. През 1980 година достига и до най-високото стъпало на стълбичката на Балканските игри. Участва в престижния турнир за купа Европа и още много големи международни състезания.
Сега, когато се връща назад в мислите си, голямата ни скачачка си дава сметка, че неповторимите изживявания са били с цената на един огромен труд. За да бъде постигната високата цел, състезателят трябва да подчини всичко на нея - личен живот, приятели, всичко.
Екатерина Недева описва отношенията в отбора като незабравими, интересни, много чисти, безкористни. С противничките е била приятелка, когато е с тях заедно по хотели, лагери и състезания, а на пистата - побеждава най-добрият.
След Олимпиадата в Москва, където тя получава контузия, Недева прекратява състезателната си дейност и става треньор по лека атлетика в ДФС “Добруджа”. Подготвила е Емил Михайлов, който е майстор на спорта на дълъг скок. Работила е и като главен треньор по лека атлетика. Това са били едни от най-силните години на Царицата на спортовете в Добрич. След като е спечелила конкурс, е започнала работа като експерт в Научно-приложната лаборатория при ДФС “Добруджа”.
През 1993 година Екатерина Недева се омъжва в София. Има прекрасно семейство - съпруг Васил Любенов и дъщеря Василена. В момента двукратната ни участничка на Олимпийски игри е преподавател по физическо възпитание и спорт в 23-то СОУ “Фредерик Жолио-Кюри”. 

|

Mun-Dobrich-reklama

 

 

izida_sport_2

СПОРТЕН КОМПЛЕКС "ИЗИДА"

Потребителски функции


Ако сте изгубили парола?

Hit Counter


reklamaGrabo

www.AvtoChastionline24.bg

reklamaAuto Translations

  • English
  • French
  • German
  • Italian
  • Romanian
  • Russian
  • Spanish