VIVACOM 4G мобилна мрежа
   Информационна агенция "Център Спорт"  [email protected], +359 886 01 53 91

Създаден на 1 октомври 2009 г. Първият спортен сайт на Добричка област  facebook.com/centersport.org

Пламен Паскалев

Пламен Паскалев

Пламен Паскалев е роден на 23 юли 1975 година в град Генерал Тошево. През 1985 година започва да се занимава с борба в родния си град, при Никола Дяков. Две години след това е привлечен в клуб “Добруджански юнак” в Добрич, за да доразвие таланта си. Средното си образование завършва през 1993 година в Спортното училище “Георги Стойков Раковски”. През тази година той става шести на световно първенство.
Продължава образованието си в НСА, където се и състезава под ръководството на Огнян Макавеев. На европейското през 1995 година е пети, а година по-късно - десети. През 1999 година се  състезава за “Олимпик” Тетевен.
Най-големият връх в спортната кариера на Паскалев е Олимпиадата в Атланта, където се бори като хала и достига до четвъртото място в кат. до 74 килограма, след пет схватки. Пламен участва на Игрите с “уайлд кард”, тъй като на шампионата на Стария континент остава десети. За 2,30 минути той побеждава с технически туш камерунеца Буме. След това за 1,14 мин. тушира Верхушин от Македония. В тази схватка Пламен единствен в целия олимпийски турнир постига директно 5 точки от схватка. Толкова дават съдиите за висша техника. По-късно схватката е обявена за №1 от Ен Би Си и многократно излъчвана.
На полуфинала в Атланта среща световния шампион Парк Янг Сун от Южна Корея, но губи с 3:5, след като реферите грубо го ощетяват. Арбитрите присъждат 3 точки на азиатеца, вместо на българина.
Удобния за схватките на добруджанеца Александър Леополд от Германия надвива с 6:5. Немците правят голям скандал, след който журито гледа записа и установява грешката - 8:4 за Пламен.
На финала за бронза Пламен спори с японеца Такия Ота. Започва уверено схватката, контролира играта и почти до края води в резултата. Малко не му достига да задържи преднината си. На финала на срещата го наляга голяма умора, отстъпва с 3:5 точки на азиатеца. Шампион става руснакът Бувайса Сайтиев, а след Паскалев остават имена като Мъндей от Съединените щати и световният и европейския първенец Александър Леополд от Германия. 
На Игрите в САЩ добруджанецът е вторият ни най-добре представил се състезател в свободната борба, след Валентин Йорданов, който става шампион. 
Отличията си Пламен дължи на пословичното си постоянство и трудолюбие. Успешните си изяви на тепиха той казва, че дължи на Бога, който му давал сили, на родителите си Димитър и Стоянка, които от ранното му детство са проявили разбиране към неговите стремежи в борбата и на всички треньори, с които е работил. Мотото на Паскалев е: “Който издържи, ще продължи”.
През 2000 г. Пламен Паскалев участва в кат. до 76 кг на Олимпиадата в Сидни. Жребият за него е повече от коварен. Той се пада в една група с Бувайса Сайтиев от Русия и Брандън Слей от Съединените щати. След изключително оспорвани срещи губи със 7:4 точки от руснака и с 4:2 от американеца, който по-късно става олимпийски шампион.  
Богатата състезателна кариера на Пламен Паскалев започва в девети клас. Тогава той печели първата си републиканска титла - при юношите младша възраст. През 1992 година Иван Цочев го вика в юношеския национален отбор и дебютира на европейското в Австрия. С младежкия национален тим стига до шестото място на еврошампионата през 1995 година, но на световния шампионат в Иран същата година остава едва 14-и. Причината е, че смъква доста килограми, а след първенството се зарича повече да не се бори в кат. до 68 кг. Навлиза при мъжете, където се класира трети в турнира “Дан Колов” и пети на европейското. На еврошампионата в Будапеща през 1996 година побеждава Леополд, но остава десети. Паскалев е многократен републикански шампион. Той успешно се състезава и в немското първенство.
През 2005 година за трети пореден път Пламен Паскалев получава пръстен на NCAA, който се дава на осемте най-добри колежани в Съединените щати. От 2003 година добруджанецът живее и работи като треньор в Канзас Сити. Пламен Паскалев е изведен до голямата борба от треньора на клуб “Добруджански юнак” Петър Петров, който в своята кариера е направил десетки шампиони. След постижението си в Атланта Паскалев е обявен за Почетен гражданин на Генерал Тошево.
 

|

Mun-Dobrich-reklama

 

 

izida_sport_2

СПОРТЕН КОМПЛЕКС "ИЗИДА"

Потребителски функции


Ако сте изгубили парола?

Hit Counter


reklamaGrabo

www.AvtoChastionline24.bg

reklamaAuto Translations

  • English
  • French
  • German
  • Italian
  • Romanian
  • Russian
  • Spanish