VIVACOM 4G мобилна мрежа
   Информационна агенция "Център Спорт"  [email protected], +359 886 01 53 91

Създаден на 1 октомври 2009 г. Първият спортен сайт на Добричка област  facebook.com/centersport.org

Стефан Стаматов

СТЕФАН СТАМАТОВ

Стефан Стаматов е роден през 1939 г. в Добрич, където завършва основно образование в "Отец Пайсии", а средно - в Трета гимназия. Като ученик започва да се занимава със спортна гимнастика, като за това заслуга има учителят му по физическо възпитание Петков. Впоследствие тренира в младежката спортна школа по гимнастика под ръководството на Велико Василев. Участва в много градски и областни (Варненска област) състезания и печели призови места. Изявява се и като много добър акробат.
В продължение на 5 години е студент в НСА (ВИФ) в София. След завършване на висшето си образование през 1964 година започва работа като преподавател по спортна гимнастика в УСШ в Добрич.
Продължава преподавателската си работа в ССШ във Варна, а през 1972 година - след спечелен конкурс, е асистент в ВМЕИ във Варна.
Като преподавател в Техническия университет се занимава и с научна дейност. Участва в редица научно-теоретични конференции, като самият той подготвя и изнася над 15 доклада в областта на оптимизацията при управлението на спорта през състезателния период и други теми по същата проблематика.
В спортно-педагогическата си работа се отличава с изключително голяма прецизност и последователност пред своите спортисти. Успява да подготви много състезатели, които намират място в националния отбор за мъже на България. Стефан Стаматов е бил треньор на националния мъжки отбор по спортна гимнастика в продължение на 20 години. Негов предшественик в националния отбор е бил Светослав Батов. За Олимпийските игри в Монреал през 1976 година голяма помощ оказва руският специалист Евгений Земсков. На тези игри открит и подготвен от Стефан Стаматов гимнастик Андрей Керанов заема 50-о място от над 100 състезатели.
На Олимпиадата в Москва през 1980 година националният отбор, чийто треньор е Стефан Стаматов, се класира на пето място от 22 страни, а Стоян Делчев заема трето място - печели бронзов медал в многобоя, като на висилка е шампион.
България не участва на XXIII игри в Лос Анджелес през 1984 година.
На XXIV Олимпиада в Сеул през 1988 година от подготвените от Стефан Стаматов състезатели Деян Колев е четвърти на прескок кон, а Любомир Герасков е първи на кон с гривни. В крайното класиране отборът на България е пети от 26 участвали страни. На Олимпиадата в Барселона през 1992 година националният отбор заема десето място от 31 участвали отбори, като треньори са Стефан Стаматов и Васил Василев.
Под ръководството на Стефан Стаматов националният отбор има участие в множество европейски и световни първенства, турнирите "Дружба", "Варненско лято" и други, като неговите състезатели намират място сред първите шест.
Стефан Стаматов е бил треньор на двамата добруджанци Гено Радев и Димитър Димитров.
След пенсионирането си продължава да работи с млади гимнастици от спортното училище "Георги Бенковски" във Варна.
За заслуги към развитието и международното утвърждаване на българската спортна гимнастика Стефан Стаматов е удостоен със званието "Заслужил треньор". Награждаван е и с правителствени и други отличия.
Женен е за инженер Елена Стаматова. Имат две деца - син Орлин и  дъщеря Сирма.

|

Mun-Dobrich-reklama

 

 

izida_sport_2

СПОРТЕН КОМПЛЕКС "ИЗИДА"

Потребителски функции


Ако сте изгубили парола?

Hit Counter


reklamaGrabo

www.AvtoChastionline24.bg

reklamaAuto Translations

  • English
  • French
  • German
  • Italian
  • Romanian
  • Russian
  • Spanish