VIVACOM 4G мобилна мрежа
   Информационна агенция "Център Спорт"  [email protected], +359 886 01 53 91

Създаден на 1 октомври 2009 г. Първият спортен сайт на Добричка област  facebook.com/centersport.org

Петър Петров

ПЕТЪР ПЕТРОВ

Петър Петров е роден на 5 януари 1955 година в село Спасово. Започва да се занимава с борба от 14-годишна възраст. Тогава неговият учител по физическо възпитание Никола Новаков забелязва, че има спортен дух и потенциал да се развие в борбата. Казва му, че ще има окръжно първенство по борба в Добрич. Петров участва и печели първото място в кат. до 58 кг. До успеха стига без да знаят неговите родители, които не искали той да се занимава с борба. Това се повтаря и през следващата година (1970), когато неговото семейство вече се преместило да живее в Добрич. Той участва на окръжно първенство в кат. до 63 кг и отново триумфира. Оттук-нататък решава активно да се занимава с този спорт. Първият му треньор се казвал Иван Русев.     
През 70-те години Петър Петров печели десетки медали от републикански първенства и силни международни турнири. В националния юношески и младежки тим е повикан през 1973 година. Година по-късно влиза да отбива военната си служба в школата на ЦСКА. Многобройните му победи на тепиха през 1976 год. са причината от клуба на "армейците" да му предложат да остане и да му дадат звание "младши лейтенант". До 1980 година се бори за столичния тим, за който печели 3 сребърни отличия в кат. до 74 кг. Сред ценните му победи са тези над олимпийския шампион Валентин Райчев, Александър Нанев и др.
Като състезател Петър Петров печели първо място в кат. до 74 кг в престижния турнир "Яшар Догу" в Турция. Това става през 1976 год. На следващата година е пети в турнира "Дан Колов", а в спортната си визитка има и трето място от състезание в Монголия.
През 1980 година се завърща в Добрич, а треньорската школа в НСА завършва през 1983 год. Той е единственият треньор в Спортното училище "Г. Ст. Райковски" от основаването на учебното заведение през 1984 година. Като такъв извежда над 40 свои ученици до най-високото стъпало на почетната стълбичка на големи първенства у нас и в чужбина. Сред златните му възпитаници са: Румен Иванов, Огнян Йорданов, Пламен Паскалев, Ивелин Иванов, Йордан Радков, Левент Славов, Владимир Димитров, Петър Николов, Бейтула Хасан, Светослав Петков, Данчо Киров, Сенан Мендутов, Юсмен Мехмед, Борислав Бонев, Драгомир Стойчев, Румен Колев, Стойко Русев, Светослав Люцканов, Стилиян Марков и др.
През 1988 год. Петър Петров е помощник-треньор в националния отбор по борба за младежи, воден от Ангел Тодоров, а през 1991 год. е повикан за пом.-треньор на Камен Пенев в представителния тим на страната за юноши старша възраст.
Клуб "Добруджански юнак" е създаден през 1993 година. Днес Петров може да се похвали, че е един от малкото треньори в Добрич и страната, който е със званието "Заслужил треньор". С това признание той е удостоен от федерацията по борба през 2005 година. Майстор на спорта е от 1977 г.
Женен е за Катя Петрова. Имат две деца - Атанас (роден през 1978 г.) и Димитър (1979 г.). Малкият му син е завършил спортното училище в Добрич, печели медали от републикански първенства и през 1999 г. е шампион за младежи до 20 години в кат. до 69 кг. Продължава в ЦСКА и е студент в НСА.

|

Mun-Dobrich-reklama

 

 

izida_sport_2

СПОРТЕН КОМПЛЕКС "ИЗИДА"

Потребителски функции


Ако сте изгубили парола?

Hit Counter


reklamaGrabo

www.AvtoChastionline24.bg

reklamaAuto Translations

  • English
  • French
  • German
  • Italian
  • Romanian
  • Russian
  • Spanish