VIVACOM 4G мобилна мрежа
   Информационна агенция "Център Спорт"  [email protected], +359 886 01 53 91

Създаден на 1 октомври 2009 г. Първият спортен сайт на Добричка област  facebook.com/centersport.org

Димитър Колев

ДИМИТЪР КОЛЕВ

(1930 – 2007)

Димитър Колев е роден в Добрич. Основно образование завършва в училище “Отец Паисий”. Още от малък е спечелен за колоезденето от Тошко - добричлия, който имал колоездачно ателие. Тошко вдъхва увереност у Димитър Колев да започне да тренира системно. Резултатите не закъсняват. Като работник в дърводелска работилница той е включен в отбора на ДСО “Строител”. През 1950 г. е участвал в Обиколката на България - едно престижно състезание, в което са вземали участие години наред светилата в българското колоездене, като Рангел Митов - “Царят на педалите от Варна”, Милко Димов, Илия Кръстев, Къньо Джамбазов и много други. От 56 стартирали Димитър Колев заема 18-о място, което е едно достойно за младия добруджанец класиране. Същата година е привлечен в ЦСКА, където отбива военната си служба, а впоследствие е и военизиран като щатен служител. Такъв се и пенсионира през 1975 година. Негов треньор е бил известният в миналото Александър Бичев.
През 1951 година Колев е включен в националния отбор за мъже под ръководството на Васил Ставрев. В първото си международно изпитание в Румъния - Букурещ-Къмпина-Букурещ, се класира трети и допринася изключително много за победата на своя съотборник Димитър Бобчев.
Следват участия в шосейни състезания в СССР, Полша, Югославия и най-вече Обиколката на Египет, която българският национален тим, в който основна фигура е Димитър Колев, печели три поредни години.  Цели 10 години /от 1950 до 1960/ в състезанията, в които участва, Колев пет пъти е шампион на България и осем пъти се включва в Пробега на Мира - Берлин-Варшава-Прага, 4 пъти в Обиколката на Египет и 4 пъти в Обиколката на България, като през 1956 г. е победител в това престижно състезание.
Съотборниците му го помнят като незаменим другар, който е готов да се притече на помощ, без да се замисля за своето класиране. За него винаги на преден план е бил отборът. Колев участва и на пистови колоездачни състезания. В индивидуалното преследване на 4 км подобрява рекорда на Милко Димов с 9 секунди през 1956 г., а заедно с Ненчо Христов, Стоян Георгиев и добричлията Иван Георгиев, са рекордьори на 4 км отборно преследване на писта. Голямата му любов си остават шосейните бягания. 
Най-високият връх, който мечтае да изкачи всеки високоразряден спортист, е Олимпиадата. Димитър Колев успява да стори и това. През 1952 година на XX Олимпийски игри в Хелзинки, Финландия, заедно с Милко Димов, Боян Коцев и Илия Кръстев, той стартира на 100 км шосе - отборно. За съжаление, заради повреди във велосипедите на двама от състезателите, тимът не успява да завърши. След приключване на състезателната си дейност Колев остава на работа в ЦСКА - като монтьор в колоездачното ателие и има заслуги много колоездачи, преминали през този водещ клуб в България, да печелят престижни състезания в страната и чужбина.
След пенсионирането си открива собствено колоездачно ателие.
Съпругата му се казва Райна (починала). Синовете - Николай и Тодор (починал), внуците - Митко и Тошко.  
За съжаление, Димитър Колев напуска този свят през декември 2007 година.  

|

Mun-Dobrich-reklama

 

 

izida_sport_2

СПОРТЕН КОМПЛЕКС "ИЗИДА"

Потребителски функции


Ако сте изгубили парола?

Hit Counter


reklamaGrabo

www.AvtoChastionline24.bg

reklamaAuto Translations

  • English
  • French
  • German
  • Italian
  • Romanian
  • Russian
  • Spanish