VIVACOM 4G мобилна мрежа
   Информационна агенция "Център Спорт"  [email protected], +359 886 01 53 91

Създаден на 1 октомври 2009 г. Първият спортен сайт на Добричка област  facebook.com/centersport.org

Иван Гълъбов

ИВАН ГЪЛЪБОВ

1930 - 1985

Иван Гълъбов е роден е в град Перущица, където завършва основно образование. Впоследствие учи във френския колеж в Пловдив. Завършва Първа мъжка гимназия в Пловдив. Започва да играе баскетбол още от ученическите си години и е един от най-добрите сред своите връстници.
Като военослужещ се състезава за отбора на ВВС.
През 1956 г. завършва треньорска школа към ВИФ (НСА) и започва работа в град Толбухин (Добрич) - като треньор в школата по баскетбол. Отличава се с голяма отговорност и с педагогически качества, които печелят любовта на неговите школници - юноши и девойки. За авторитета, който има в Добрич по това време, ще цитираме написаното от известната спортна журналистка Надежда Богданова в биографичната книга за Иван Гълъбов - стр. 10, издание “Медицина и физкултура” от 1989 г. Там тя споделя казаното от един от големите специалисти по баскетбол - доц. Драгомир Кирков: “През 1960 г. лежах в болницата на ИСУЛ. До мен в стаята настаниха дете от гр. Толбухин - дълги години бе боледувало и никога не бе спортувало. Идваха да ме навестяват приятели, спортисти, треньори, баскетболни деятели. Като разбра от разговорите ни какъв съм, детето се похвали с подчертана гордост: О, ние в Толбухин имаме страшен треньор по баскетбол! Казва се Иван Гълъбов. Щом и това не спортно момченце го знаеше и тачеше, Гълъбов си бе спечелил голям авторитет.”
Учебно-тренировъчната си работа Иван Гълъбов провежда в салона на Градския комитет за физкултура и спорт и баскетболната площадка, която е в двора. Това е по бул. "25 септември", сега там се намира жилищен блок, а на партера са офисите на ОББ, Глобул и магазин за спортни стоки. Много от неговите бивши възпитаници ще си спомнят и сега с радост и възхищение за начина, по който Иван Гълъбов е провеждал тренировките си и е водил отборите по време на баскетболни мачове.
Към това би могло да се добави само, че такъв той остана до края на живота си - целеустремен, живеещ с проблемите на любимата си игра, стремящ се към висотите на големия спорт по европейски, световни и олимпийски терени.
В Толбухин Иван Гълъбов работи до 1961 година, след което в продължение на няколко години е треньор в УСШ - Кюстендил.
От 1966 г. е съюзен треньор за юноши към БФБ. От 1967 г. е старши треньор на женския национален отбор и в продължение на 18 години с този тим е сред първите шест национални гарнитури на планетата. Най-високите постижения, които са завоювали неговите състезателки, са: 1980 г. - на Олимпиадата в Москва - сребърни медали, 1976 г. - на Олимпиадата в Монреал - бронзови медали, 1972 и 1973 г. - сребърни медали от европейски първенства.
Завършва задочно НСА. За заслуги към националния отбор е удостоен със званието “Заслужил треньор”. Под негово ръководство добиват международна популярност баскетболистките Пенка Стоянова, Петкана Макавеева, Ваня Дерменджиева, Надежда Голчева и мн. други.
Иван Гълъбов си отиде твърде рано от този свят. Но остави светла диря и пример за поколения баскетболистки.
През 2005 г. в родния му град Перущица бе издигнат негов бюст- паметник от признателните му съграждани и баскетболистки, с които е делил радости и скърби.   

|

Mun-Dobrich-reklama

 

 

izida_sport_2

СПОРТЕН КОМПЛЕКС "ИЗИДА"

Потребителски функции


Ако сте изгубили парола?

Hit Counter


reklamaGrabo

www.AvtoChastionline24.bg

reklamaAuto Translations

  • English
  • French
  • German
  • Italian
  • Romanian
  • Russian
  • Spanish