VIVACOM 4G мобилна мрежа
   Информационна агенция "Център Спорт"  [email protected], +359 886 01 53 91

Създаден на 1 октомври 2009 г. Първият спортен сайт на Добричка област  facebook.com/centersport.org

Гено Радев

ГЕНО РАДЕВ

1946 –

Гено Радев е роден през 1946 година в Балчик. Семейството му се премества да живее в Добрич, където той завършва основното си образование в училище "Стефан Караджа", а средното - в Първа гимназия "Кирил и Методий".
С гимнастика започва да се занимава през 1958 година, под ръководството на Матей Стефанов в Ученическата спортна школа, заедно със свои връстници. Това е едно талантливо поколение млади хора, които със своето постоянство и трудолюбие, любов към гимнастиката, внушена им от треньора Матей Стефанов, постигат впоследствие много добри резултати и класирания в републикански и международни състезания. Става дума за Димитър Димитров, Петър Лазаров, Иван Кирилов, Стефан Стоянов, Здравко Киряков и други.
След завършване на средното си образование в Добрич, Гено Радев постъпва в спортната рота за високо спортно майсторство на ЦСКА и тренира под ръководството на Стефан Тошев.
След отбиване на военната си служба е привлечен като състезател на ФСФД "Черно Море" Варна. Негов треньор е Любен Михайлов - много добър специалист по спортна гимнастика, участник на Олимпийските игри през 1960 г. в Рим и Токио през 1964 г. Той оказва изключително влияние при формирането на Гено Радев като гимнастик от висока класа. Първият му голям успех е спечелването на първите места на успоредка и халки на републиканското първенство за мъже през 1966 г. - при изключително голямата конкуренция с Георги Адамов, Никола Проданов и други.
През 1966 г. Гено Радев е повикан в националния отбор, заедно с Райчо Христов, Иван Кондев, Стефан Зоев и други, като при участието на Балканските игри заема призови места на всичките шест уреда - както при задължителната, така и при волната програма. Треньор на националния отбор тогава е Стоян Коев.
Най-високият връх в спортната кариера на Гено Радев е участието му в XX Олимпийски игри в Мюнхен през 1972 г. В конкуренция със 113 състезатели от над 50 държави той заема 70-о място с 104,05 точки, втори резултат от българите след Стефан Зоев. Заедно с Гено Радев в националния отбор е и друг възпитаник на УСШ-Добрич - Димитър Димитров.
Следват участията му на много турнири и първенства. Най-забележително от тях е Спартакиадата на дружеските армии от Варшавския договор във Вертхайм, ГДР, през 1973 г., където Гено Радев заема призови места на всички уреди.
През 1974 г. град Варна домакинства на 18-ото Световно първенство по спортна гимнастика за мъже и жени. Гено Радев се представя най-добре от всички българи, като заема шесто място в многобоя от 70 състезатели.
След прекратяване на спортната си кариера той работи като треньор по спортна гимнастика във варненското спортно училище "Георги Бенковски" през 1975-1985 г. В последствие е управител на Спортния комплекс "Простор" (бивш “Спартак”) във Варна, където живее отдавна със семейството си.
Съпругата на Гено Радев се казва Василка Христова. Тя е телевизионен инженер. Имат две деца - Ради и Боян, и двама внуци - Камелия Боянова Цанкова (2003 г.) и Борис Боянов Цанков (2007 г.).   

|

Mun-Dobrich-reklama

 

 

izida_sport_2

СПОРТЕН КОМПЛЕКС "ИЗИДА"

Потребителски функции


Ако сте изгубили парола?

Hit Counter


reklamaGrabo

www.AvtoChastionline24.bg

reklamaAuto Translations

  • English
  • French
  • German
  • Italian
  • Romanian
  • Russian
  • Spanish