VIVACOM 4G мобилна мрежа
   Информационна агенция "Център Спорт"  [email protected], +359 886 01 53 91

Създаден на 1 октомври 2009 г. Първият спортен сайт на Добричка област  facebook.com/centersport.org

Борислав Асенов

Борислав Асенов

Борислав Асенов е роден през 1959 година в село Карапелит, област Добрич. Основното си образование завършва в ОУ "Христо Смирненски" в  Добрич, а средно - в училището за Олимпийски надежди в София. Отбива военната си служба в ЦСКА.
За колоезденето е открит от известния добрички треньор Георги Драгоев. Тогава е бил ученик в шести клас. Своя талант развива в училището за олимпийски надежди, под ръководството на Илия Митуров, а треньор в ЦСКА му е бил Димитър Котев.
Като юноша печели много шампионски титли в републикански първенства не само на шосе, но и на писта.
След завършване на военната си служба през 1979 година, Борислав Асенов се завръща в родния си клуб “Добруджа” и се ориентира окончателно като шосеен колоездач. Участва в три Балканиади. През 1979 година, в първенството на полуострова стига до златото на 100 км в гръцката столица Атина. Година по-късно печели сребро на същата дистанция, но в Краня (Югославия). През 1981 г. отново печели златно отличие на 100 км. Медала той завоюва в Габрово, който домакинства на Балканиадата.
Борислав Асенов участва в две световни първенства. През 1979 г. той завършва осми на 100 км в холандския град Валкенбург, а две години по-късно е на 12-и на 100 км в шампионата на планетата в Чехословакия.
“А” националният отбор на България през 1981 година се състезава в пробега на мира Берлин-Прага-Варшава. В това многоетапно състезание той заема престижното 12-о място.
Безспорно най-големият успех в спортната кариера на Борислав Асенов е участието му на Олимпиадата в Москва през 1980 година. Със своите съотборници от националния отбор Ненчо Стайков, Венелин Хубенов и Йордан Пенчев те пробягват разстоянието от 101 км по шосето Москва-Ленинград-Москва за 2:02:53,9 часа и заемат шесто място. Треньор на отбора тогава е Стефан Бахаров. Пред българския отбор са само СССР, ГДР, Чехословакия, Полша и Италия. След “трикольорите” остават 18 отбора.
За постигнатите от него спортни резултати Борислав Асенов е удостоен със званието “Заслужил майстор на спорта”.
Той прекратява състезателната си кариера през 1989 г. и започва работа като треньор в школата по колоездене на ДФС "Добруджа".
От 1989 година е в частния бизнес, където работи и сега. През 2004 година е избран за председател на колоездачния клуб в Добрич. Благодарение на него, школата по колоездене към клуба се укрепи и млади колоездaчни таланти с успех участват в републиканските първенства за подрастващи.
Борислав Асенов има определени заслуги и за провежданата вече няколко години тридневна спортна проява в Добрич по колоездене, която се спонсорира от германеца Берд Херман.
Съпругата му се казва Йовка Асенова. Има две дъщери - Гергана и Ивелина.

|

Mun-Dobrich-reklama

 

 

izida_sport_2

СПОРТЕН КОМПЛЕКС "ИЗИДА"

Потребителски функции


Ако сте изгубили парола?

Hit Counter


reklamaGrabo

www.AvtoChastionline24.bg

reklamaAuto Translations

  • English
  • French
  • German
  • Italian
  • Romanian
  • Russian
  • Spanish