VIVACOM 4G мобилна мрежа
   Информационна агенция "Център Спорт"  [email protected], +359 886 01 53 91

Създаден на 1 октомври 2009 г. Първият спортен сайт на Добричка област  facebook.com/centersport.org

Галин Георгиев

ГАЛИН ГЕОРГИЕВ


Галин Георгиев е роден на 23 март 1970 г. в Добрич. Основно образование завършва в ОУ "Стефан Караджа". Първоначално тренирал футбол и е бил доста добър, но в спортното училище влиза с лека атлетика. Вкарали го насила. Не искал, но се съобразил с волята на родителите си. Баща му искал да го предпази, защото бил буйно момче. За леката атлетика е бил открит от преподавателя в УСШ Петър Арнаудов, който е започнал системна работа за лекоатлетическа подготовка на Галин Георгиев. Отначало се насочва към скок дължина, а в последствие като ученик в спортното училище "Г. Ст. Раковски" и към тройния скок. В спортното училище негов треньор е бил Пламен Папазов.През 1985 година в парижката зала “Берси” е било първото световно първенство в зала. Христо Марков печели титлата със 17.22 м. Тогава един треньор отишъл при Галин Георгиев и му казал, че е здрав и да пробва троен скок. Първоначално Галин се поотдръпнал, но след два месеца тренировки участвал в първото си състезание. Бил в девети клас и постигнал 14.48 метра – републикански рекорд във възрастовата група. Като юноша е многократен републикански шампион в зала и на открито в дисциплините скок дължина и троен скок. Взел е участие и в турнир "Дружба" (равняващ се на световно първенство за юноши и девойки) през 1986 година в кубинската столица Хавана и с постижение от 16,40 метра на троен скок поставя световен рекорд за юноши до 17-годишна възраст. Този резултат дълго време стоеше на върха. Рекордът бе подобрен от китаец през 2000 година, но все още е национален рекорд за юноши младша възраст.
През 1988 година на световно първенство в канадския град Съдбъри за юноши и девойки печели сребърен медал на троен скок с постижение от 16,18 метра. Шампион станал Владимир Мелихов от СССР. На шампионата специалистите започват да го сравняват с Христо Марков, не само заради отличните му данни и постижения, но и заради дългата коса. Галин никога не се е опитвал да копира големия български скачач. Винаги е бил с дълга коса, но по това време Марков вече е бил световен шампион на открито и много популярен. Година по-късно Георгиев става осми на европейското за юноши.Военната си служба отбива в ЦСКА като личен треньор му е известния специалист Чавдар Чендов - подготвил олимпийския шампион от Сеул Христо Марков. Това става през 1989 г. Тогава с Христо са не само съотборници, но и добри приятели. Интересен факт е, че Галин Георгиев и Христо Марков са единствените атлети в българския ТОП 10 за всички времена и в скока на дължина, и в тройния скок. Единствените с лични рекорди съответно над 8.17 м. Галин Георгиев има съответно 8.20 м. и 17.18 м., а Христо Марков – 8.23 и 17.92 м. През 1990 година на Европейското първенство за мъже и жени в Италия Галин заема шесто място, а две години по-късно е първи с резултат от 17,11 метра. Дебютът на Георгиев в голям старт при мъжете е на световното първенство в Токио през 1991 г. Там отпада в квалификациите на троен скок. На трибуните обаче е заедно с Христо Mарков. Двамата стават свидетели на трибуните за историческия дуел между Карл Луис и Майкъл Пауъл, който приключил със световен рекорд в скока на дължина. През зимата на олимпийската 1992 година Галин Георгиев участва на Европейското първенство в зала в италианския град Генуа. В два поредни дни става десети в скока на дължина и седми в тройния скок. На Игрите в Барселона не успява да прескочи квалификациите при дебюта си в Олимпиада. В навечерието й той постига 8.20 метра. Този резултат тогава е бил трети във вечната ранглиста на България, сега седми. Постижението е било второ в европейската класация за сезона и сред първите 10 в света.  
През 1995-96 г. добричлията е смятан за един от най-добрите ни български атлети. Тогава той е постигнал и най-големите си успехи. Завършва девети в скока на дължина в световното първенство в зала в Барселона през 1995 г. След него е останал европейският рекордьор Роберт Емиян (Арм). На откритото първенство на планетата през същата година участва и в двата скока в Гьотеборг, където стига до осмото място в тройния скок с 16.93 м.През зимата на 1996 г. на европейското първенство в зала в Стокхолм в рамките на три дни Галин Георгиев преминава квалификациите в двата хоризонтални скока. В тройния си скок поставя личен рекорд от  17.18 м., което тогава е било №4 във вечната ранглиста на страната. На Олимпиадата в Атланта, САЩ, през 1996 г. реализира най-доброто си класиране. Заема седмо място в тройния скок с постижение 17,02 м. На квалификациите той, Майк Конли (17.20) и Кени Харисън (17.58) единствени покриват норматива от първи опит. След полунощ, преди финала, гръмва бомбата в Атланта. Цяла нощ хеликоптер е обикалял над сградата, където Галин е бил. Скачачът ни въобще не е спал, но като цяло само на това не отдава причината, че не се е завърнал с медал. На касетки има заснети няколко опита, които са около 17.60-17.70 м. Намирал се в изключителна спортна форма, като се има предвид, че не се е подготвял пълноценно, защото се състезавал в Турция за Фенербахче. На Европейската клубна купа става втори след Кесада. Прави само два опита, защото се ударил петата, а на следващия ден е трябвало да участва в скока на дължина и в щафетното бягане 4x100 метра. Сподут отскачащ крак, на 4-5 обезболяващи инжекции, постига 7.93 метра. През 1998 година се завръща в сектора след операция на ахилеса. В хоризонталните скокове постига 8.00 и 17.14 метра. Три години по-късно окончателно се отказва от спорта, заради травма на прасеца.
Националният ни рекордьор в тласкането на гюлле Георги Тодоров му помага да стартира в бизнеса. Реномето на успешен спортист печели доверието на преуспяващи бизнесмени, които му поверяват фирма. Галин Георгиев започва да постига добри резултати и в тази сфера на живота.
В историята на българската лека атлетика той остава като единствения наш състезател достигнал финали на големи състезания и в скока на дължина, и в тройния скок. Галин има общо осем финала при мъжете и два при юношите. Най – впечатляващото е, че почти винаги участваше и в двете дисциплини. Завърша висшето си образование в НСА. Съпруга - Силвия Аврамова, банкер в ДЗИ Банк, дъщери Калина и Александра.
Ето и по-важните резултати, постигнати от Галин Георгиев на републикански първенства.
1987 година троен скок - шесто място, 16,40 метра. победител е Христо Марков с резултат 17,90 метра.
1989 година, троен скок,трето място - 16,21 м
1990 година, скок дължина, второ място - 7,68 м
1990 година, троен скок, пето място - 16,03 м
1991 година, троен скок, шампион - 16,87 м
1992 година, скок дължина, шампион - 8,20 м
1992 година, троен скок, трето място - 16,72 м
1993 година, скок дължина, трето място - 7,90 м
1994 година, скок дължина, златен медал - 7,76 м
1995 година, скок дължина, първо място - 7,93 м
1995 година, троен скок, първо място - 16,96 м
1997 година, скок дължина, първо място - 7,87 м
1998 година, скок дължина, второ място - 8,00 м
1998 година, троен скок, второ място - 17,14 м
1999 година, скок дължина, трето място - 8,01 м
2000 година, скок дължина, бронзов медал - 7,88 м
2000 година, троен скок, второ място - 16,74 м
 

|

Mun-Dobrich-reklama

 

 

izida_sport_2

СПОРТЕН КОМПЛЕКС "ИЗИДА"

Потребителски функции


Ако сте изгубили парола?

Hit Counter


reklamaGrabo

www.AvtoChastionline24.bg

reklamaAuto Translations

  • English
  • French
  • German
  • Italian
  • Romanian
  • Russian
  • Spanish