VIVACOM 4G мобилна мрежа
   Информационна агенция "Център Спорт"  [email protected], +359 886 01 53 91

Създаден на 1 октомври 2009 г. Първият спортен сайт на Добричка област  facebook.com/centersport.org

Пламен Папазов

ПЛАМЕН ПАПАЗОВ

Пламен Папазов е роден на 1 юли 1958 година в Добрич. Завършва средното си образование в ПМГ “Иван Вазов”, а висшето - в НСА. На 10-годишна възраст започва да се занимава с лека атлетика, за да получи... китайски гуменки. Тренира при Надежда Хлебарова. Още на първото занимание е трябвало да направи 30 обиколки. Бил е изключително изморен, но доволен, че ще има правото да влезе в склада и да вземе мечтаните кецове. Като състезател е заложил на спринтовите дисциплини. По-късно негов треньор е Господин Сивов, при когото набляга на многобоя. Като състезател е кандидат-майстор на спорта. Защитавал е цветовете на “Добруджа” и “Академик” София. Многократен медалист е от републикански първенства. През 1983 г. става треньор, който е извел до призовите места на големи състезания лекоатлети като Галин Георгиев, Здравко Минков, Дияна Кателиева, Веселин Пеев, Евгени Димитров, Валя Радичкова, Радостин Христов и др.
Треньор е бил към спортното училище в Добрич ”Г. Ст. Раковски” от откриването му през 1984 г. Именно там същата година се среща с осмокласника Галин Георгиев, който преди това е тренирал при Петър Арнаудов. За ученика чувал, че като скачач има качества да стигне до медалите на големите първенства. Двамата започват упорит труд в спортната зала и не след дълго успехите са на лице. Първите сериозни резултати идват през 1987 г., а година по-късно - на турнира “Дружба” в Куба постига резултат от 16.40 метра в тройния скок -  световен рекорд при юношите старша възраст, който и до днес не е променен. Папазов се разделя със състезателя през 1989 г., когато ЦСКА привлича Галин Георгиев, за да го изведе до Олимпиадата в Барселона след три години. В испанския град лекоатлетът дебютира на голямата спортна сцена, но записва най-доброто си постижение четири години по-късно - на Игрите в Атланта. Заради липса на финанси, федерацията не може да осигури на Пламен Папазов да придружава лекоатлета в САЩ. На аерогарата в София изчезва багажа на Галин Георгиев. Наложило се е в Америка федерацията да купи екипировка на добричкия състезател, за да може той да участва в Олимпиадата. Класира се за финала с трети резултат от квалификациите - 17.02 метра в тройния скок. Това е постижение, което - ако беше повторил на финала, щеше да го окичи с бронзов медал. Галин обаче преживява бесънна нощ. Ден преди финала става атентат в Атланта. Цяла нощ хеликоптери кръжат над олимпийското село със светнати прожектори, за да бдят за сигурността. Това пречи на състезателя да се наспи и да бъде бодър за финалните скачания. Завършва седми в крайното класиране. Това го прави най-добре класиралия се бял мъж в дисциплината, след като първите шест места са заети от шестима чернокожи.
Пламен Папазов тренира състезатели до 1997 година. През следващите 5 години е бил управител на “Спортни имоти”. Изкарва една година като директор на спортното училище в Добрич, след което отново оглавява общинското предприятие.
Женен е за Дияна. Имат син - Константин, роден през 1994 година.

|

Mun-Dobrich-reklama

 

 

izida_sport_2

СПОРТЕН КОМПЛЕКС "ИЗИДА"

Потребителски функции


Ако сте изгубили парола?

Hit Counter


reklamaGrabo

www.AvtoChastionline24.bg

reklamaAuto Translations

  • English
  • French
  • German
  • Italian
  • Romanian
  • Russian
  • Spanish