VIVACOM 4G мобилна мрежа
   Информационна агенция "Център Спорт"  centersport@abv.bg, +359 888 605410

Създаден на 1 октомври 2009 г. Първият спортен сайт на Добричка област  facebook.com/centersport.org

Райчо Грозданов

РАЙЧО ГРОЗДАНОВ

1944-2007

Като всяко момче, така и Райчо Грозданов, заедно с двамата си братя, първо започва с парцалената топка, която гонят до тъмно на махленското игрище. За времето от 1950 до 1955 г. във всяка футболна формация  изявява желание да бъде вратар. Справя се добре, но темпераментът, който притежава, не го сдържа на този пост и постепенно преминава в нападение. Футболист не става, защото по това време няма кой да го забележи и привлече в отбор.
През 1955 г. се запалва по спортната гимнастика. Няколко пъти е окръжен шампион. Участва и в републикански първенства. И така един ден стига до щангата, с която дълги години не се разделя. Проблемите и трудностите за начинаещите тежкоатлети тогава са ежедневие. Когато  нямат къде да тренират, те изкарват щангите на открито. Водят занимания и в дъжд, и в сняг. През 1961 г. тежкоатлетите влизат в нов салон, заедно със състезателите по бокс и баскетбол. Тогава пристига и първият треньор със специалност вдигане на тежести - Симеон Колев. С организацията, която създава, ги спечелва окончателно за този спорт. Благодарение на трудолюбието им, на републиканското първенство за юноши през 1961 г. малко не им достига да спечелят шампионската титла в отборното първенство. 
Райчо Грозданов отбива военния си дълг в ЦСКА и се завръща в родния си град. През 1966 г. поема по трудния път на треньора. Хваща се здраво за работа и след половин година отборите на Балчик стават окръжни шампиони за юноши младша и старша възрасти. В края на 1966 г. се завръща в Толбухин. Постоянно търси нови момчета за този спорт и през октомври 1972 г. вижда едно малко момче, което - "като бяга, не стъпва на земята". Моли учителя по физическо възпитание Иван Стоянов да го освободи за малко и не след дълго агитира момчето да се занимава с вдигане на тежести. В същия ден със Стефан провеждат първата тренировка. За кратко време състезателят постига добри резултати. Така се сбъдва мечтата му да види как плод на неговия труд, един спортист тръгва към високото спортно майсторство.  
Грозданов полага много грижи за развиване таланта на Стефан Димитров - носител на сребърен медал в категорията до 60 кг на Московската Олимпиада през 1980 година, както и за европейската му титла през същата година в Белград.
Райчо Грозданов има дял и за световната шампионска титла при младежите по вдигане на тежести на Насуф Мемиш през 1976 година във Финландия. Неговите състезатели са били Румен Куртев, Евгени Атанасов, Тодор Кирчев, Живко Марков, Алеко Николов и др. 
За принос в националния спорт е удостоен със званието "Заслужил треньор".

|

izida_sport_2

СПОРТЕН КОМПЛЕКС "ИЗИДА"

tennisrusalka

facelikerusalka

ReklamaYupi

Random Image

Добротица - Виктория Волей 1:3
Разгледай албум

Фейсбук

centersport.org on Facebook

Виц

изСПОРТЕН СМЯХ

Блондинка отива в туристическа агенция и иска билет до Париж.
- А с коя компания искате да летите? Днес имаме 13 компании за Париж.
- Не искам никакви компании, ще си летя сама!  

Реклама


Rek-2


Потребителски функции


Ако сте изгубили парола?

rekl left

Реклама

Hit Counter


EfBet

reklamaGrabo

www.AvtoChastionline24.bg

BanerEmag

reklamario

Auto Translations

  • English
  • French
  • German
  • Italian
  • Romanian
  • Russian
  • Spanish

rusalka

 

mail

Информация, снимки и запитване за реклама очакваме на centersport@abv.bg

rio2