VIVACOM 4G мобилна мрежа
   Информационна агенция "Център Спорт"  centersport@abv.bg, +359 886 01 53 91

Създаден на 1 октомври 2009 г. Първият спортен сайт на Добричка област  facebook.com/centersport.org

ДЪРЖАВНИТЕ УЧИЛИЩНИ ПЪРВЕНСТВА НА БЪЛГАРИЯ - ВАЖНА МАГИСТРАЛА ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ НА ШАХМАТА

В черноморския курорт Албена от 19 до 22 май 2018 г. се проведоха  първите държавни индивидуални училищни първенства по класически шахмат за двата пола   до 7,  9, 11, 13, 15 и 17 г. Проявата се организира съвместно  от БФШ 1928 и ЦСО-ШК "Енергия 21"  Добрич. Посвещава се на 28 г. от обявяването за официален български празник, най-светлата дата 24 май като символ на национална и културна идентичност.


Специално за събитието на откриването пред залата за игра ’’Анатолий Карпов’’ присъстват двама от представителите на УС на БФШ 1928, заедно с назначения преди ден, австриец менажер на спортни събития в курорта. Кметът на гр.Добрич съобщава с поздравителен адрес: ’’Радвам се да ви поздравя по случай старта като оценявам дългогодишните усилия на организаторите да синхронизират шахматния календар на България с международните календари на световната и европейската шахматни централи ФИДЕ и ЕШС. За нас е чест да посрещаме в Добруджа най-младите надежди на българския шахмат, всеки от  които, достойно ще представи своя роден град и родно училище. Човечеството в своето развитие отсява всичко второстепенно и незначително, но съхранява за бъдещите поколения най-важното. И ако хората са се погрижили за шахмата, значи в пълна мяра са усетили неговите интелектуални, естетични и морални ценности.’’
Д-р Руслан Тошев председател на Българска федерация по шахмат 1928 присъства като очевидец и приветства състезателите и голямото множество от придружаващи родители, треньори и фенове. Пожелава това състезание да стане традиция и дава старт на проявата. Последва вдигане на българското знаме от три изявени деца от клуба домакин  и изслушване химна на България.  Играят се общо девет турнира. Шест избрани партии се излъчват  на живо.
Държавните шампиони на закриването се награждават с купи, класираните от 1 до 3 място - с медали и дипломи. Грамота за участие получават 111 състезатели, благодарствени писма - 26  председатели на клубове и 4 треньори  по шахмат.  Посочените документи се подписват на място от  д-р Руслан Тошев.
КРАЙНО КЛАСИРАНЕ
Данаил Попзафиров е първият държавен шампион на България за момчета до 7 години.
Данаил Попзафиров завоюва най-престижната си титла досега, с впечатляваща лекота. Неговият резултат  6 точки от 6 партии, говори за поява на нов талант в шахмата на България. Състезател  на                   ШК "Елит" София,  от 56 СУ . Лични треньори са му м.м. Румяна Гочева и  м.с. Младен Гочев. Божидар Николов, състезател от ШК "Рицар" София  спечели сребърен медал. Румен Мързаков, състезател на ШК "Варна" Варна  от ОДЗ  "Щастливо детство" остава с бронзов медал. Всички в призовата тройка са на седем години. Най-малкият от всички е Велизар Василев от Добрич на 6 г., но с играта си прави впечатление. 
Владимир Кононенко е първият държавен шампион на България за момчета до 9 години.
Състезател е на ШК "Славия"  и ученик в  столичния частен образователен комплекс ЕСПА. Безспорен победител при конкуренция на 33 участници. Успехът си 7 точки  от 7 партии дължи в голяма степен  на непосредствената помощ от  присъстващия на състезанието,  негов нов треньор Неделчо Чепаринов. Мартин Димитров,  състезател от ШК "Каиса" и ученик от ОУ "П.Р.Славейков" Варна спечели еднолично сребърен медал.  Иван Иванов  от ШК "Бургас 64" – Бургас  по допълнителни показатели  е с бронзов медал. След него са варненските състезатели -  Никола Петров - ШК "Варна"  и  Стефан Узунов  - ШК "Каиса".
Кристиян Алексиев е първият държавен шампион на България за момчета до 11 години.
Състезател е на ШК "Варна"  и ученик в СУ "Гео Милев". Неговият резултат е 5,5 т. от 7 партии при 17 участници от страната. Обучава се  дълги години с треньор Красен Николов, председател на този  клуб.  Валентин Данов от ШК "Рицар"  София, има същия актив от точки,  но по допълнителни показатели остава със сребърен медал. Никола Великов спечели бронзов медал, състезател е на ШК "Радецки" Козлудуй.
Момчил Петков е първият държавен шампион на България за юноши до 13 години.
Момчил Петков е световен шампион по класически шахмат за момчета до 13 години. Титлата си завоюва на световното индивидуално училищно първенство в Албания през 2018 г. Там постигна най-големия си успех досега, за който получава званието ФИДЕ майстор. Живее в родния си  гр. Добрич. Състезател е на  ШК "Енергия 21" и ученик от ОУ "Христо Ботев".  Обучава се на древната игра  седем години от  м.с Тодор Тодоров, председател на клуба. В курорта Албена спечелва 4-та си титла на държавен шампион на България по класически шахмат. Неговото участие  действа като магнит на останалите състезатели, които таят скрити надежди да победят безспорния фафорит. В борбата за първото място добруджанеца с шест поредни победи отстранява изявените си конкуренти Кристиян Ангелов, Явор Николов, Светлен Иванов, Лъчезар Колев, Eмил Параскевов и Есат Рамаданов. В последният кръг от позицията на силата се задоволява  на равен резултат с Никола Димов. Лъчезар Колев, състезател  на ШК "Асеневци" Велико Търново и ученик в София остава със сребърен медал.  Явор Николов, състезател на ШК "Хармония" Шабла и ученик в Бургас с успява минимална преднина   да стане   носител на бронзов медал.        
Лазар Насар е първият държавен шампион на България за юноши до 15 години.
Лазар Насар с резултат от 5 т. от 7 партии е на първо място и награди купа, медал и диплом. Състезател е  на ШК "Михаил Тал" Червен Бряг, с председател  неуморимия радетел на шахматната игра Илия Кръстев. Кристиан Димитров, състезател на ШК "Каиса" Варна остава втори и се награждава със сребърен медал. Райчо Милев състезател от ШК "Балчик"  Балчик  е с бронзов медал.
Лъчезар  Йорданов  е първият държавен шампион на България за юноши до 17 години.
Състезател  е на ШК "Варна" и ученик в Търговската гимназия "Г. С. Раковски" на Варна. Неговото развитие става под ръководство на председателя на клуба Красен Николов.  Той  е сред големите млади надежди на българския шахмат. С резултат  6.5 точки с 6 победи и една равна среща става носител на 6-та си републиканска титла, постигната в различни възрастови групи и дисциплини. Дебютантът Иван Йорданов, от  ШК "Енергия 21" Добрич става достоен носител на сребърен медал. Изненадващо  е на косъм от победа дори в партията срещу бъдещия шампион е съмсем близко до шампионската титла. Пеньо Василев, състезател на ШЦ "Свиленград 2013"  идва от граничния гр.Свиленград и става  носител на бронзов медал.
Първите държавни шампионки  на България  за момичета до 7 години са  Калина Шипкова и Ралица Аршинкова
В първенството участват  три състезателки.  Играят по две партии  с разменени цветове по системата ’’всеки срещу всеки’’. Двете най-малки победителки завършват с равен резултат. Справедливостта изисква в такива случаи да не се огорчават малките деца с класиране по допълнителни показатели.  Съорганизаторът  на проявата одобри  предложението на съдията  да се обявят две шампионки.
Калина Шипкова е състезател на  ШК "Казанлък 21" от ЦДГ "Здравец" в Казанлък с личен треньор Петрана Драганова. "Малкото момиче и голям боец показа завиден хъс за победа, който й донесе купа, златен медал, диплом и шампионска титла, както и много гордост за всички казанлъшки участници,  написа председателя на клуба, веднага след като се завърна с децата от "Албена".
Ралица Аршинкова е състезател на ШК "НСА"  и представител на ОДЗ  "Детелина" в София. Треньор е  Петър Рибаров от гр. Добрич. Обучава се под контрола на председателя на клуба, енциклопедиста д-р Радислав Атанасов.
Петя Михайлова от ШК "Енергия 21"  Добрич остана с бронзов медал.
Ива Фезова е първата държавна шампионка на България за момичета до 9 години.
Състезател е на  СКШ "Асеновец 2006" и ученичка в ОУ "П. Каравелов" в Асеновград.  Обучава се  шахмат  при един от водещите  треньори  за деца и младежи - Неделчо Чепаринов.  Максималният  резултат 7 точки от 7 партии е красноречив при 11 участници. Стефани Бижева от ШК  "Етър" Велико Търново и Кристина Ангелова от ШК "Каиса" Варна са с равен брой точки и  по допълнителни показатели са носители  на сребърен и бронзов медал.
Боряна Аршинкова е първата държавна шампионка на България за момичета до 11 години.
Състезателка е на ШК "НСА" София  с треньор  Петър Рибаров от гр.Добрич. Ученичка е в 73 СУ "Владислав Граматик". С резултат 6,5 т. с 6 победи и едно реми  при конкуренция на 10 участници.  Нора Рашева, състезателка на ШК "Плевен 21" Плевен в решителния двубой за първото място губи в по - добра позиция  и  остава със сребърен медал. Ивелина Христова, най- силната състезателка на ШК "Енергия 21" Добрич  остава с бронзов медал, но и с време за повече работа и състезания, ако иска да покорява шахматните висини.
Патрицие Найманова е първата държавна шампионка на България за девойки до 13 години. Състезателка е на ШК "Михаил Тал" и ученичка  в СОУ д-р "Петър Берон" в Червен бряг.   Носителка е на купа, медал и доплом.   Варненската ученичка Иванина Андонова от ШК "Бургас 64" Бургас  е със сребърен медал. Мария Егова от ШК " Енергия 21"  Добрич получава бронзов медал.
Сиана Михайлова е първата държавна шампионка на България за девойки до 15 години.   Състезателка е на ШК "Енергия 21"  Добрич.  Ученичка е в СУ "Климент Охридски"  и дебютира за първи път на състезание от толкова висок  ранг, в което се оказа, че няма други конкуренти.
Йоана Атанасова е първата държавна шампионка на България за девойки до 17 години.  Състезателка е на ШК "Одесос" Варна и ученичка в Първа езикова гимназия с треньор Христо Ивелинов, който е и председател на клуба. Лилия Петкова от  ШК "Каиса" Варна е носител на сребърен медал.
19 клуба  печелят медали:
ШК "Енергия 21" Добрич с председател Тодор Тодоров                                            2  - 1 – 3
ШК "Каиса"  Варна с председател Минко Шишков                                                      0  - 3 -  1
ШК "Варна" Варна с председател Красен Николов                                                      2 - 0  -  1
ШК "Михаил Тал" Червен Бряг с председател Илия Кръстев                                        2 – 0 – 0
ШК "НСА" София  с председател д-р Радислав Атанасов                                             2 – 0 – 0
ШК  "Бургас 64" Бургас  с председател Живко Жеков                                                  0 – 1  - 1
ШК "Казанлък 21" Казанлък с председател Петрана Драганова                                 1 – 0 -  0
СКШ "Асеновец 2006" Асеновград с председател Неделчо Чепаринов                      1 – 0 -  0
ШК "Одесос" Варна с председател  Христо Ивелинов                                                  1 –  0  - 0
ШК "Славия" София  с председател  Васил Тричков                                                    1 –  0 - 0
ШК "Елит" София  с председател д-р Венета Петкова                                                 1 – 0  - 0
ШК  "Плевен 21" Плевен с председател Христинка Илиева                                         0 – 1 -  0
ШК  "Рицар" София с председател   Иво Христов                                                        0 – 1  - 0
ШК  "Асеневци" Велико Търново с председател Даян Нинов                                       0 – 1  - 0
ШК  "Етър" Велико Търново с председател Николай Йорданов                                    0 – 1  - 0
ШК  "Балчик"  Балчик   с председател Красимир Кирчев                                              0 – 0  - 1
ШЦ  "Свиленград 2013" Свиленград с председател Георги Топалов                           0 – 0  - 1
ШК  "Хармония" гр. Шабла с председател Деян Димитров                                           0 – 0  - 1
ШК  "Радецки" Козлудуй   с председател Светлана  Генова                                         0 – 0  - 1
„Това беше много силно първенство. Всички участници от отбора ни научиха много и аз вярвам, че на следващото състезание ще покажат повече" – коментира легендата на казанлъшкия шах Петранка Драганова. На снимката виждате  радостта в очите на шесте участници,  пристигнали от далечен Казанлък.
"Не съм присъствала лично на първенството и не мога да коментирам организацията му, но замисълът е идеален. Личи старанието на колегата ни мс Тодор Тодоров да изгради нещо ново, да прокара идея. Уважавам усилията му, дал е всичко от себе си в предварителната подготовка - писмата до МОН, в последствие техните писма до всички учебни заведени и детски градини, красивите дипломи и грамоти, благодарствени писма и т.н. Видях снимки от награждаването, децата изглеждат щастливи и доволни, а това е най-важното. Вярвам, че за следващата година и МОН ще допринесе това първенство да се утвърди като традиционно и мотивиращо деца, родители, треньори и организатори". – написа във фейсбук, председателят на ШК "Плевен 21" Христинка Илиева.
"Първите дни след дадено събитие в общия случай са подходящо време за равносметки – какви успехи са постигнати, какви грешки са допуснати и какво искаме  да  се случва  в следващите години.  Официално по документи в България има около сто шахматни клуба. От тях функционират половината. В проявата участват близо 30 клуба, няколко клуба съзнателно блокират провеждането на проявата – други се ослушват и много страхуват от ръководството на БФШ, чиято дейност продължава защото юридическото лице  не е прекратено.  В миналото  преди години шахмата в нашата страна имаше значими успехи, такива има и сега, ще има и за в бъдеще.  Близо десет години обаче пропадането в управлението на шахмата е голямо.  Необходими са значителни усилия и време, за да се стане равноправен  член на ФИДЕ и ЕШС и възроди шахматния живот. Тази проява е емблематичен знак, сменя се посоката - държавния шахматен календар на БФШ 1928  се  синхронизира с календарите на ФИДЕ и ЕШС. Шахматът е индивидуален спорт.Поради това обстоятелство в наименованието на проявата има допълнението индивидуални първенства. Целта е да се избягват колизиите с  федерацията "Спорт в училище". 
Дълбоко вярвам, че ДЪРЖАВНИТЕ УЧИЛИЩНИ ПЪРВЕНСТВА НА БЪЛГАРИЯ СА ВАЖНА МАГИСТРАЛА ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ НА ШАХМАТА.  Искрено съжалявам, че многото снимки  по непредвидими от мен обстоятелства не могат да се публикуват. Всички  видяха радостните лица на първите държавни училищни шампиони по класически шахмат на България. Считам за свое задължение да изпратя  до УС на БФШ 1928  писмо с предложение за финансиране от МОН  участието на държавните шампиони в международни училищни състезания   от по - висок ранг. "
Председател на ШК  Енергия 21 Добрич м.с. Тодор Тодоров

Сходни връзки

Poli

izida_sport_2

СПОРТЕН КОМПЛЕКС "ИЗИДА"

tennisrusalka

IzidaNDT

ReklamaYupi

delta3


Виц

 

Реклама

Rek-2


Потребителски функции


Ако сте изгубили парола?

rekl left

Hit Counter