VIVACOM 4G мобилна мрежа
   Информационна агенция "Център Спорт"  centersport@abv.bg, +359 886 01 53 91

Създаден на 1 октомври 2009 г. Първият спортен сайт на Добричка област  facebook.com/centersport.org

СВЕТЪТ ОБЯВИ СТЕФКА КОСТАДИНОВА ЗА ЛЕГЕНДА В АТЛЕТИКАТА


Стефка Костадинова бе приета късно снощи в Залата на славата на световната атлетика, която се учреди на специална галавечер, отбелязала вековния юбилей на Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) в Барселона.
Президентът на БОК се прибира днес, неделя, 25 ноември,  в София с полет през Виена, като се очаква да кацне на аерогара София в 20.15 ч. (за информация на колегите: Костадинова няма да минава през ВИП-а).
Светът обяви Стефка за легенда в атлетиката
Огромен интерес към президента на БОК в Барселона по време на галавечерта, отбелязала вековния юбилей на ИААФ
С пищна галавечер, късно снощи в Барселона завършиха церемониите по отбелязването на вековния юбилей на Международната федерация по лека атлетика ИААФ. Освен обявяването на най-добрите в този спорт за 2012 година, събитието ще се запомни и с учредяването на Зала на славата, което се случва за първи път в атлетиката.
Първите, които бяха определени чрез дълго обсъждане, номинации и избор от специален Панел са 24-има легендарни спортисти, които са с признат неоспорим принос и изключителна роля в развитието на този спорт през последните 100 години. Сред тях има и една българка – Стефка Костадинова. По този начин настоящата световна рекордьорка в скока на височина застава редом до феноменални личности като Карл Луис, Себастиан Коу, Сергей Бубка, Алберто Хуанторена, Джеки-Джойнър-Кърси, Майкъл Джонсън, Джеси Оуенс и др.
С 209 см, Стефка притежава повече от 25 години върховото постижение в скока на височина и е безспорната № 1 в тази дисциплина за всички времена. Олимпийската шампионка от Атланта 96 има във визитката си още 7 световни и 5 европейски титли.
Председателят на БОК предизвика огромен интерес по време на тържествата в Барселона. Тя бе сред най-търсените за интервюта, снимки и автографи.
На събитието в Овалната зала на Каталунския Национален музей на изкуствата присъстваха повече от 800 гости, сред тях 200 олимпийски шампиони, елитът на световния спорт и олимпийското движение. Водещи на церемонията бяха Джонатан Едуардс, световен рекордьор на троен скок и и Юдит Маско, нашумяла местна актриса и модел. На огромна видеостена бяха припомнени с кратки клипове незабравимите моменти от последните 100 години в атлетиката.
Хор от 100 певци изпя химна на ИААФ, след което бяха официално обявени първите 24-има влизащи в Залата на славата. Тези 13 от тях, които присъстваха на церемонията, бяха повикани на сцената и представяни един по един пред аплодиращите ги гости, а президентът на ИААФ Ламин Диак им връчи специален трофей – стилна статуетка.
На сцената също така бяха отличени и избраните за атлети на 2012 Юсеин Болт и Алисън Филикс, поздравления получиха и определите за най-добри млади състезатели за сезона.
Можете да видите Стефка Костадинова на церемонията на следния линк от официалния сайт на ИААФ:
http://www.iaaf.org/news/news/iaaf-centenary-gala-show-brings-together-past
Залата на славата бе учредена с първите 24 знаменитости
Залата на славата се учредява за първи път в атлетиката. Досега този спорт бе един от малкото без подобна институция, маркираща разликата между легендите и останалите в съответната област.
За да определи първите имена, които заслужават тази чест, ИААФ сформира специален Панел под прякото ръководство на Изпълкома на централата. За да е напълно справедлив изборът се взима под внимание мнението на редица експерти, специалисти и статистици, следящи от дълги години събитията в този спорт. Панелът се ръководи от вицепрезидента на ИААФ Боб Херш, американецът вече 35 години е член на световната организация на статистиците в атлетиката(ATFS). Журито първо определи 12 имена на атлети с изключетелен принос към спорта, след това към тях прибави още 12 за да може Залата на славата да бъде открита с общо 24 легендарни представители на атлетиката.
Панелът въведе и минимални критирии, на които трябва да отговарят номинираните преди да бъдат одобрени. Те трябва да са печелили поне две олимпийски или световни титли и да са подобрявали световен рекорд поне веднъж. Освен това претендентите за място в Залата следва да са спряли активната си кариера преди повече от 10 години.
От 2013 г. Панелът ще предлага за одобрение поне по 4-рима нови членове на Залата годишно. Те следва да отговарят на минимални изисквания, които със сигурност ще бъдат завишени, за да може да се определят най-великите в атлетиката за всички времена. Новите членове ще бъдят олявявани в края на всяка година на традиционната Гала на ИААФ.
Още за феноменалната Стефка
- Подобрявала е световните рекорди 6 пъти – куриозно винаги от втори опит.
- Скача над 2 метра рекордните като бройка 197 пъти в 130 състезания.
- Кариерата й продължава удивителните за дисциплината 14 години, но куриозно всичките й 6 поправки на световни рекорди се случват в един сравнително кратък период от 20 месеца.
- Нейни са 10 от 15-те най-добри резултата в скока на височина и 15 върхови постижения от Топ 30.
- Тя е третата българка, подобрявала световен рекорд в скока на височина след Йорданка Благоева(193 см в Загреб през 1972 г.) и Людмила Андонова (207 см в Берлин през 1984 г.)
- 15-годишна скача удивителните за възрастта й 190 см.
- Участвала е в 20 големи първенства, в които печели 16 златни и два сребърни медала, но нито един бронз.
- Наред с олимпийското злато от Атланта, във визитката си има още 7 световни титли (пет от тях в зала) и 5 европейски (4 на закрито).
- За първи път преминава над 2 метра на 25 август 1984 г.
- Последната си световна титла в Гьотеборг през 1995 г. спечели само 6 месеца след като даде живот на сина си Николай.
- 4 пъти Спортист на годината в България, 5 пъти № 1 на Балканите.
- Единствената българка удостоена със спортен Оскар, което я нарежда редом до знаменитости като Пеле, Сена, Марадона, Майк Тайсън и Карл Луис.
Първите 24 в Залата на славата
Осем жени и 16 мъже определени за велики в леката атлетика
Ето кои са първите 24 спортисти, които от снощи са приети в новоучредената Зала на славата в световната лека атлетика:
ЖЕНИ
Стефка КОСТАДИНОВА ( Бъл) – скок височина
Джеки ДЖОЙНЪР-КЪРСИ (САЩ) – седмобой и скок дължина
Фани БЛАНКЕРС-КОЕН (Хол) – спринт, 80пр., ск.вис и петобой
Йоланда БАЛАШ (Рум) – скок височина
Ирена ШЕВИНСКА (Пол) – 100м, 200м и 400м
Бети КЪТБЕРТ (Авл) – 100м, 200м и 400 м
Милдред ДИДРИКСЕН (САЩ) 80м с пр., копие и ск. височина
Юнкся ВАН (Кит) – 3000м, 5000м и 10 000м
МЪЖЕ
Сергей БУБКА (Укр) – овч. скок
Себастиан КОУ (Вбр) – 800м и 1500м
Емил ЗАТОПЕК (Чех) – 5000м, 10 000м и маратон
Алберто ХУАНТОРЕНА (Куба) – 400м и 800м
Кип КЕЙНО (Кен) – 1500м, 5000м и 3000 м с пр.
Едуин МОЗИС (САЩ) – 400 м с пр.
Пааво НУРМИ (Фин) – 1500м, 5000м и 10 000м
Дан О’БРАЙЪН (САЩ) – десетобой
Ал ОРТЪР (САЩ) - диск
Джеси ОУЕНС (САЩ) – 100м, 200м и скок дължина
Питър СНЕЛ (НЗел) – 800м и 1500м
Абебе БИКИЛА (Ет) – маратон
Адемар ДА СИЛВА (Браз) – троен скок
Владимир ГОЛУБНИЧИЙ (Укр) – 20км спортно ходене
Карл Луис (САЩ) – 100м, 200м и скок дължина
Майкъл ДЖОНСЪН (САЩ) – 200м и 400м
Още за Залата и първите 24 в нея можете да номерите на официалния сайт на IAAF на следния линк:
http://www.iaaf.org/athletes/hall-of-fame

Сходни връзки

Mun-Dobrich-reklama

 

 

izida_sport_2

СПОРТЕН КОМПЛЕКС "ИЗИДА"

Потребителски функции


Ако сте изгубили парола?

Hit Counter