VIVACOM 4G мобилна мрежа
   Информационна агенция "Център Спорт"  centersport@abv.bg, +359 886 01 53 91

Създаден на 1 октомври 2009 г. Първият спортен сайт на Добричка област  facebook.com/centersport.org

БЪЛГАРКА Е ГОЛЯМАТА ЗВЕЗДА НА КАНАДСКАТА СПОРТНА ГИМНАСТИКА (ВИДЕО)

Спортна гимнастика

Тя се казва Нанси Дамянова и е новата звезда на канадската спортна гимнастика. Всъщност не е чак толкова нова, защото е позната в тамошните гимнастически среди още отпреди 9-10 години. В момента трупа популярност в щата Юта, САЩ, където учи (иначе живее в Монреал), а скоро за нея може да се говори и по целия свят.


Както си личи от фамилията, тя е българка, но не е родена нито у нас, нито в Канада. Появява се на бял свят в града на любовта - Париж, на 30 март 1991 година.
Сега, малко преди да навърши 20 години, тя е принудена да понесе на плещите си големите очаквания към нея както от страна на гимнастическия клуб Юта, така и от страна на Канада.
Нанси произлиза от спорно семейство - и двамата й родители са бивши национални състезатели на България в отделни видове спорт. Бащата Тихомир Дамянов е бил национал по таекуондо, а майката - София Цветкова - по гребане.Нанси се състезава за "кленовите листа" на олимпиадата в Пекин през 2008 година. Същата година тя става шампионка на Канада на земя, втора е на греда и четвърта на прескок. В многобоя е пета. Списъкът от силните турнири, на които е участвала през годините, са много - Пасифик Алианс 2006, Панамериканските игри за юноши и девойки през 2006-а, световно първенство по спортна гимнастика за мъже и жени през 2007-а олимпийските игри през 2008-а…Всъщност Нанси се пуска на големи състезания още от 2002 година. Тогава тя е във възрастова група "кадети". За да се прехвърли при девойките в периода 2004-2006.
След това се състезава при жените. Най-силните й уреди са прескок и земя, но има много добри класирания и на греда.
В момента тя се състезава за тима на Юта, след като се прехвърли да учи в университета в Солт Лейк Сити.
Говори три езика - български, френски и английски, а любимата й гимнастичка е Настя Люкин.
Дамянова размазав за сайта на тима си, че любимата й певице е Бийонсе, а актриса - Камерън Диас. Що се касае до книгите, то там Нанси отговаря без без колебание - поредицата за Хари Потър. От сериалите на малкия екран пък най-много обича "Двама мъже и половина" с Чарли Шийн.

Sportal.bg,"Меридиан Мач"

 

0 брой коментари

Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Poli

izida_sport_2

СПОРТЕН КОМПЛЕКС "ИЗИДА"

tennisrusalka

IzidaNDT

ReklamaYupi

Random Image

Черноморец (Бч) - Добруджа 0:1, снимка Марияна Върбанова
Разгледай албум

delta3


Виц

 

Реклама

Rek-2


Потребителски функции


Ако сте изгубили парола?

rekl left

Hit Counter