VIVACOM 4G мобилна мрежа
   Информационна агенция "Център Спорт"  centersport@abv.bg, +359 886 01 53 91

Създаден на 1 октомври 2009 г. Първият спортен сайт на Добричка област  facebook.com/centersport.org

ЕВГЕНИ ПЛЮШЧЕНКО: ЩЕ ДОВЕДА ОЩЕ МНОГО ДЕЦА В БЪЛГАРИЯ

Четирикратният медалист от Олимпийски игри Евгени Плюшченко доведе своята на Академия „Ангелите на Плюшченко“ на подготовка в България.


Руснакът е златен медалист от Торино 2006 и Сочи 2014, както и вищешампион от Солт Лейк Сити 2002 и Ванкувър 2010, като само в руския зимен център се качи на почетната стълбичка в отборната надпревара. Останалите три медала са от индивидуалната надпревара, в която със своя финес и майсторство на скокове оставяше без дъх милиони фенове на фигурното пързаляне на планетата. След Сочи голяма спортна звезда на Русия прекрати своята състезателна кариера. Плюшченко е тритракен световен и седемкратен европейски шампион. Днес той изгради своя школа, която доведе да се подготвя на ледената пързалка в Кранево. Модерното спортно съоръжение отговара на всички изисквания за тренировъчен процес на най-високо ниво.
Плюшенко даде единственото си интервю за печатна медия в България за вестник „България днес“. С олимпийския шампион по фигурно пързаляне разговаря Руслан Йорданов.
-    Здравей, Евгени! Добре дошъл в България! Как разбра за пързалката тук и избра твоите състезатели да тренират през втората половина на юли?
-    В Русия научихме, че тук е построена прекрасна ледена пързалка за тренировки в комбинация с добри хотели за настаняване и ресторанти. След двуседмична подготовка мисля, че направихме правилен избор.
-    Разкажи за твоята Академия. Колко деца тренират и какви са условията да се включат в твоята школа?
-    В момента са 65 деца. Има на професионално ниво, както и любители. Имаме и нови, и малки деца - от Иран, Китай, Украйна, Казахстан, Япония, Канада, Вратите са отворени за всички. Нашата академия е нова, от половин година. Имаме специалисти, включително от чужбина, които отговарят за хореографията, за танците, общофизическата подготовка, по разтягането - пълноцелнна академия, която има за цел да изгради състезатели на високо ниво. Ние приемаме всички деца към днешна дата. На талантливите деца им  финансирам подготовката, обучението им е безплатно. Домът на Академията е в Москва. Искам да направя леден дворец, с хотелска база и спортна зала, за да мога да работя пълноценно с децата. Името на Академията идва от там, че на всички деца гледам като на ангели. Треньорският състав, който съм селектирал е много добър и им имам доверие, че когато мен ме няма, те ще могат да изпълняват всичко по методиката, по която работим.
-    Ще се завърнете ли отново тук?
-    Да. Вече планираме догодина да се подготвяме отново в Кранево, но ще направим по-голяма рекламна кампания. Така ще може навреме да се организираме и в сбора да участват деца от повече държави – и от Швейцария и Германия, Казахстан, Италия, България, Франция и др. Сега се получи набързо, но за следващата година освен за подготовка може да пристигнем и с уникално шоу. В края на годината заедно с Болшой театър подготвяме спектакъла „Лебедово езеро“, който ще съчетава фигурно пързаляне и класически балет. Ще участва и прима балерината на Болшой театър Олга Смирнова. Премиерата ще бъде през декември.
-    Имахте ли време да разгледате забележителностите в Добруджанския край?

-    Не, имах 8-часови работни дни. Дойдохме да тренираме сериозно. Веднъж само привечер си позволихме да поиграем футбол на малък терен с други руски спортисти, които са на подготовка тук. Получихме голямо удоволствие от тази игра.
-    Вашият петгодишен син Александър вече е голяма звезда в Русия. Той се занимава активно с фигурно пързаляне. До къде може да достигне в този спорт?
-    Спортният живот не е предсказуем. Днес се пързаля, показа добро ниво. Тренира по 2-3 до 4 часа на ден, на него му харесва. Може да се получи не лош спортист от него. Важно е на този етап да се занимава за удоволствие, да идва на тренировка с желание. Незнам дали ще стане олимпийски или световен шампион, времето ще покаже.
-    По времето на част от Вашата феноменална състезателна кариера дойдоха и най-големите успехи на Албена Денкова и Максим Стависки. Танцовата ни двойка, представяща малка държава като България, стана световен шампион през 2006 и 2007 година. С какви впечатления сте от тях и постиженията им?
-    Те бяха много добри спортисти.


Интервюто взе Руслан Йорданов


Сходни връзки

Mun-Dobrich-reklama

 

 

izida_sport_2

СПОРТЕН КОМПЛЕКС "ИЗИДА"

Потребителски функции


Ако сте изгубили парола?

Hit Counter