VIVACOM 4G мобилна мрежа
   Информационна агенция "Център Спорт"  centersport@abv.bg, +359 886 01 53 91

Създаден на 1 октомври 2009 г. Първият спортен сайт на Добричка област  facebook.com/centersport.org

ПОЗИЦИЯТА НА "ЖЪЛТО-ЗЕЛЕНАТА" АГИТКА ЗА МАЧА В РУСЕ

Футбол

Във връзка със случилото се на Градския стадион в Русе на 24 март 2013 г. и възникналите след това настроения в обществото, решихме да излезем с позиция относно събитията по време на футболната среща между отборите на Дунав Русе и Добруджа Добрич и наложеното наказание от Зоналния съвет на БФС-Варна.


Категорично възразяваме срещу наложеното наказание, като смятаме, че то е тенденциозно и в разрез с разпоредбите на БФС. Провокацията дойде от страна на русенските привърженици и то още преди второто полувреме на двубоя – на почивката. Тогава група от 7-8 човека с шалове на Дунав Русе дойде откъм тяхната агитка до самата ограда на сектора за гости и потърси обяснение от охранителите защо не ги пускат да минат през нашия сектор. Те настояваха да им бъде отворена портичката към пътеката, която прекосява сектора за гости в долната му част, където бяха окачени и нашите знамена. Сред тях имаше няколко младежи, но и няколко по-възрастни мъже, които очевидно търсеха конфронтация. В това време ние тъкмо подготвяхме димките за второто полувреме, като съгласувахме действията си с охранителната фирма, но освен разменените словесни пререкания ние не отвърнахме по никакъв начин на техния опит за физически контакт. На въпросната група не й беше позволено от охранителите да премине, което беше единственото логично действие в случая и те се отдалечиха обратно към техния сектор. Това беше първата провокация.

След началото на второто полувреме отложихме пускането на димките, за да влязат всички добруджанци, които бяха отишли до близкия магазин, защото в сектора за гости нямаше нито течаща вода, нито тоалетна, а сред нас имаше жени, деца и възрастни хора. Около 55-тата минута забелязахме група от около 10 човека със знаме на Дунав Русе, които прекосиха цялата трибуна вляво от нашия сектор, навлязоха в буферната зона /т.нар. „зона за сигурност” оградена с червено-бяла лента/ и приближавайки се започнаха да ни провокират и замерват със запалки и камъни. Не отричаме, че също имаме вина, защото няколко души се поддадохме на втората провокация и ги посрещнахме в буферната зона, но какво трябваше да направим? Очевидно никой от служителите на охранителната фирма нямаше намерение да се опита да ги спре. Ако се бяха приближили още, можеше да уцелят някое момиче, дете или възрастен човек. В този ред на  мисли ние защитихме сектора си, защото нямаше кой друг да го направи!  Питаме:

  1. Къде бяха охранителите на двубоя и защо допуснаха тази група да се доближи толкова много до сектора за гости?
  2. Защо нямаше отворена каса за гостуващите привърженици и се наложи много добруджанци, които бяха дошли с коли, да се редят на единствената отворена каса пред централната трибуна, заедно с привърженици на домакините? След това те дори не се върнаха в сектора за гости, а побързаха да влязат на стадиона, защото срещата беше започнала. Не е тайна, че на стадиона влизаха хора до 30-та минута на първото полувреме заради огромните опашки пред касата за билети.
  3. Защо беше позволено на привърженици на Дунав Русе да влязат на стадиона със стъклени бутилки алкохол и двулитрови пластмасови бири? По-късно те бяха използвани срещу нас, като бяхме замервани с  литрови стъклени бутилки от алкохол, които се пръскаха на парчета между нас (не ни се мисли какво щеше да стане, ако бяха уцелили някого), пластмасови шишета с бира, камъни, запалки, седалки (момчето от Добрич с отворената рана на главата пострада от цяла метална седалка, която беше хвърлена по него – това също ясно се вижда от репортажите и снимките). В подкрепа на твърденията има достатъчно снимков материал, който е приложен към останалите файлове.
  4. Защо от ръководството на Дунав Русе не осигуриха достатъчно охрана на двубоя, който всички знаеха и говореха, че е рисков и с изключителен заряд? Толкова по-важни ли са парите спрямо здравето и сигурността на зрителите на срещата. Специално за гостуващия сектор се грижеха не повече от 3-4 възрастни охранители, които отговаряха за над 200 човека. В буферните зони нямаше никой, който да съблюдава за реда и да ограничава движението между привържениците на двата отбора.

В този ред на мисли настояваме да бъде сезиран БФС и да се преразгледа наложеното наказание за лишаване от домакинство. Негодуваме срещу факта, че ръководството на Дунав Русе си измива ръцете с привържениците на Добруджа и бяга от отговорност, като петни нас, отбора и града ни!

Обръщаме се и към ръководството на ФК „Добруджа 1919” с молба да не оставя нещата в сегашния им вариант и до последно да се бори за постигане на справедливо решение, а именно наказване на Дунав Русе с лишаване от домакинство!

Не може дори привържениците на Дунав Русе да признават вината на част от техните зрители (въпросната група от 10 души, която на два пъти потърси физически контакт с нас), открито да критикуват организацията на срещата (справка с форума на Дунав Русе на адрес: www.fcdunav.com/forum ), а от Зоналния съвет на БФС във Варна да излизат с толкова абсурдни и неадекватни решения. Нивото на българския футбол е стигнало дъното заради некомпетентни и корумпирани чиновници и ръководители! Крайно време е привържениците на футбола в България да покажат ясно, че повече няма да толерират това разсипване на спорта и своеволията на шепа продажници и родоотстъпници!

На вниманието на Зоналния съвет на БФС във Варна:
В рамките на настояшия футболен сезон в Североизточна „В” група клубът Дунав Русе вече е получил „последно предупреждение за лишаване от домакинство” за хвърлени предмети към терена на мача им с Черноморец Балчик, игран в Русе на 28 октомври 2012 г. (виж материала от сайта
ruseinfo.net тук:
http://www.ruseinfo.net/afish_16469.html ). А сега вместо да бъде наказан с лишаване от домакинство за последвалите инциденти на мача с Добруджа, Дунав Русе получава за ВТОРИ път „ПОСЛЕДНО предупреждение за лишаване от домакинство”. Парадоксално, нали...

В заключение добавяме и писмо, изпратено ни от 28-годишния Росен Л. /гражданин на Русе и привърженик на Дунав/, който на полувремето беше в сектора за гости, говори с привърженик на „Добруджа” и се снима за спомен с него, а след това седна да догледа втората част на мача в публиката на Дунав, непосредствено до мястото, където се разиграха грозните сцени. Не е тайна, че до този мач бяхме в много добри отношения с момчетата от агитката на Дунав Русе. Това още повече ни огорчава и насърчава да се борим истината да излезе наяве!

От привържениците на ФК „Добруджа 1919”
27.03.2013

Mun-Dobrich-reklama

 

 

izida_sport_2

СПОРТЕН КОМПЛЕКС "ИЗИДА"

Потребителски функции


Ако сте изгубили парола?

Hit Counter