VIVACOM 4G мобилна мрежа
   Информационна агенция "Център Спорт"  centersport@abv.bg, +359 886 01 53 91

Създаден на 1 октомври 2009 г. Първият спортен сайт на Добричка област  facebook.com/centersport.org

"24 ЧАСА": ТОПКА С ПОДПИСА НА ЛЕО МЕСИ СЪБИРА ПАРИ ЗА АЛЕКС

Футбол

Футболна топка с автографите на футболистите от “Барселона” ще събира пари за болно дете в Добрич. Тя ще бъде разиграна на търг, който стартира в интернет вчера и ще продължи до 13 януари. Първоначалната цена е 500 лв.
Събраните пари са необходими за лечението в Израел на 5-годишната Александра Маркова.


Върху топката, с която тимът на “Барселона” е играл в Шампионската лига, са се разписали звезди като Леонел Меси, Шави, Бускетс, Пике, Иниеста, Алвеш. Уникалната вещ е осигурена с изключителното съдействие на Михаела Стоичкова, дъщеря на футболната ни легенда Христо Стоичков.

Кампанията “Да протегнем ръка на Алекс” върви втора година. Детето страда от детска церебрална парализа и епилепсия. Не може да се движи, не може дори да сяда, яде само пасирана храна.

Болестта обрича Алекс да остане цял живот на нивото на 4-месечно бебе. Родителите й са я водили на лечение навсякъде в България, но без резултат, разказва лелята на Алекс Мариела Бончева.

Майката Стела Илиева смята, че проблемът е тръгнал от вероятно преносване.

Алекс има батко - Мирослав, който сега е на 12 г. и е основният виновник за кампанията. Братчето има хубав глас и е записано в школа по естрадно пеене в Добрич. Преди 2 г. Мирко подал документи за кастинга на “Байландо” - искал да събере пари за лечението на сестричката си. Не го допуснали до голямата сцена, но малкият продължил да упорства и така се родила идеята за благотворителни концерти в помощ на Алекс.

Инициативата е подкрепена от сдружение “Ръка за таланта”, в което участват родители на талантливи деца от града. На апела им за помощ откликнаха всички медии в Добрич, общините Добрич, Добричка, Балчик и Каварна, ВиК, училища, детски градини, детски ясли, книжарници, Международният колеж в града. До момента организациите, които помагат, са 99, припомня Мариела Бончева.

Благотворителните изяви стартираха в края на 2010 г. с концерт на Румънеца и Енчев, на който бяха събрани 8000 лв. Впоследствие двамата рапъри станаха лица на кампанията и поканиха и другите звезди, родени в Добрич, да помогнат на малката. В благотворителните прояви се включиха всички школи и състави на Добрич - певчески таланти, изпълнители на хип-хоп, народни танци, балет, художествена гимнастика, латино.

Възпитаници от детските градини изработиха сувенири, които бяха продадени на празнични базари. Съдбата на детето трогна и големите личности в спорта - олимпийските, световни и европейски шампиони Веселин Топалов, Станка Златева, Таня Богомилова, Григор Димитров, Матей Казийски, Екатерина Дафовска, Симона Пейчева, Детелин Далаклиев и Невяна Митева, както и футболните отбори на “Левски”, ЦСКА, “Литекс”, вратаря на националния отбор Николай Михайлов и Жоро Бекъма от “Уевски” също се включиха в инициативата.

Най-много пари донесе шахът на Веско Топалов, който се продаде за 460 лв. От следващия онлайн търг за лечението на Алекс бяха осигурени 805 лв.

До момента са събрани малко над 55 000 лв., а по-голямата част от парите са изразходвани за първия и втория курс на лечение на момиченцето в клиника по биокорекция в Израел.

Лечението се състои в пиене на специално на лекарство. При първото ходене в Израел се правят изследвания и се преценява каква да е дозата. След това детето се връща в България и продължава да пие лекарството вкъщи.

Необходими са обаче общо около 5-6 пътувания до Израел, защото се правят нови изследвания и се коригира дозата.

След двата курса детето е по-стабилно и по-уверено прави крачки, подкрепяно от майка си, разказва лелята Мариела.

Алекс е определено по-будна - смее се, ядосва се, кара се. Вече гука, а според лекарите от Израел това е знак, че говорът може да бъде отключен.

А започне ли да говори, оттам насетне надеждите за излекуване нарастват много. През април Алекс трябва да отиде до Израел за трети път. За това пътуване са необходими около 24 хил. лв., от които вече са събрани 13 000 лв. Предстоят още благотворителни изяви, на коите ще се набират средства за третото й пътуване и вероятните още 2 или 3 консултации в клиниката.

Шансът Алекс да оздравее ще бъде увеличен следващата седмица, когато ще бъде разиграна футболната топка на гранда от Барселона.

“Познавам отдавна Михаела Стоичкова и предложих да помогне”, обяснява спортният журналист от Добрич Руслан Йорданов. Той разговарял с дъщерята на Стоичков по телефона и чрез фейсбук. Мики, която е и спортна журналистка, не се колебала в отговора си.

Първата й идея била да бъде разиграна фланелка на Леонел Меси. След това споделила, че има уверението на тенисиста Рафаел Надал да получи негова ракета за търга.

В навечерието на Коледа обаче Мики трябвало да се прибере в България, за да празнува с близките си. Надал пък обикалял по турнири из света и срещата на живо не могла да се осъществи. За да пристигне в България с ценна вещ,

Михаела отишла в щаба на “Барселона” и запознала всички там с кампанията за момиченцето в Добрич. Естествено, целият отбор на “Барса” се подписал върху топката, която вече е у семейството на Алекс.

Жестът на Михаела обаче не приключил с осигуряването на вещ за търга. В личния си блог тя призова на български, испански и английски език всички приятели, които искат да помогнат.

“Изключително съм благодарна за огромния жест, който направиха футболистите на “Барселона” за моето дете, за едно момиченце, което не познават”, сподели развълнувана майката на Алекс Стела Илиева. "24 часа"

КЪМ ТЪРГА ТУК

 

Mun-Dobrich-reklama

 

 

izida_sport_2

СПОРТЕН КОМПЛЕКС "ИЗИДА"

Потребителски функции


Ако сте изгубили парола?

Hit Counter