VIVACOM 4G мобилна мрежа
   Информационна агенция "Център Спорт"  centersport@abv.bg, +359 886 01 53 91

Създаден на 1 октомври 2009 г. Първият спортен сайт на Добричка област  facebook.com/centersport.org

МОМЧИЛ ПЕТКОВ ИГРА МНОГО ДОБРЕ НА СВЕТОВНОТО В ТУРЦИЯ ЗА МЛАДЕЖИ ДО 20 ГОДИНИ

В света единствено държавните шампиони по шахмат на  България са без право, да се състезават под български флаг, да получават от страните домакини, безплатни квоти при настаняване и изхранване на участниците в световни и европейски първенства.


Така шахматните ни надежди до 8,10,12,14,16,18 и 20 г.  без да имат вина, губят  и продължават да губят значителни финансови средства,  необходими за тяхното развитие. До тук за  две години, щетите причинени от силите на хаоса, парализирали шахматния живот на страната са загуба на 56 индивидуални квоти. Това са много малка част от вредите от изключването на БФШ от международното шахматно движение на Европа и света, организирано от ЕШС и ФИДЕ. От  пресконференцията през юни 2017 г. на министъра на  спорта Красен Кралев, вицепрезидента на ФИДЕ Георгиус Макропулос, президента на ЕШС Зураб Азмайпарашвили и генералния секретар на ЕШС Теодорос Тсорбатзоглу, не са нужни продължителни размисли, за да се прозре от изявленията, каква е възможността за прекратяване на кризата в шахматния живот в България. Очевидно е, за да се възстанови членството и позицията на българския шахмат в европейското и световното шахматно общество има единствен изход - друга национална организация, съставена без присъствието на  силите на хаоса в шахмата, ръководени от Силвио Данаилов и Николай Велчев и неговите сподвижници, членовете на УС и КС на БФШ.   
През септември на 2018 г. в  петзвездния хотел Рамада плаза, който се намира на територията на Гебзе в Истамбул, турската шахматна федерация проведе  Световно първенство по шахмат за младежи до 20 години. В престижната проява под флага на ФИДЕ от България участва Момчил Петков, от ЦСО - ШК Енергия 21 Добрич  и  Габриела Антова, от ШК Шах 21 София. Средствата за участието на Момчил Петков, световен училищен шампион  до 13 години за 2018г., са осигурени с логистичната подкрепа на д-р Руслан Тошев, председател на БФШ 1928 и финансовата подкрепа на Красимир Вълчев, министър на образованието и науката и от други спонсори. На официалната церемония при откриването приветствия направи Гулик Тули, председател на федерацията, д-р Мехмед Кадапоглу, министър на спорта и Аднан Коскер, кмет на Гебзе. Двата отделни турнира впечатляват с перфектна организация  и отлични условия за игра. В първият кръг в стартовите листи са  имената на 165 юноши и 98 девойки, от 62 държави. Програмата предвиждаше 11 кръга по швейцарска система с един почивен ден. Играеше се на електронни дъски с електронни часовници. Всички партии можеше да се гледат директно в официален сайт на първенството и в други сайтове на живо, с коментарии от специалисти и фенове на шахмата  по интернет в цял свят.  В турнирите с повече от сто участници, стойността на всяка половин точка е значителна. При едно равенство  изоставането е  минимум с 10  места по назад. При още едно равенство си изпреварен от 20 други състезатели. Успехът в такива състезания в значителна степен зависи от предварителната подготовка и задълбочените знания за дебюта, мителшпила и ендшпила. Има значение и придобития опит в турнири с високо средно ело на участниците. С особена важност са информацията и конкретните разработки за двубоите с отделните съперници. Важни са също концентрацията, физическата и психическата издръжливост, енергията, желанието и стремежа към победа.
Доволен съм от FM Момчил Петков. Макар и седем години по-малък от  опитните опоненти,  моят ученик демонстрира силен характер и чудесни качества на борец. С мощен финал в последните пет кръга постигна 4,5 точки от 5 възможни. Двубоите с 11 противници с доста по-голям международен рейтинг от неговия рейтинг 2163, свидетелства за  прогресивно развитие и високо ниво на игра.  Постигна общо 6 точки. Пет победи над IM Башил Наил 2354 от Азърбейджан, FM Таздоген Динчер 2329 и FM Севги Волкан 2323, Кара Янки 2262 и Байлав Кан 2026 от Турция.  Две ремита с FM Озен Денис 2431 от Турция и FM Агманов Зандос 2379 от Казахстан. Четири загуби от IM Мичиано Жон Марвин 2374 от Филипините, IM Баензигер Фабиян 2360 от Швеция, FM Маковей Андрей 2385 от Молдова и  FM Пигеат Александре 2347 от Франция. В крайното класиране FM Момчил Петков е на 70 място от 165 участници. Само 52 състезатели имат повече точки. Така FM Момчил Петков 2163 повишава  международен рейтинг на ФИДЕ с 112 единици, има рейтинг перфоманс 2360 и се приближава по близо до следваща цел  - международен майстор на ФИДЕ. Убеден съм, че ще я постигне още като ученик. FM Габриела Антова 2292 постигна 7,5 т., класира се на 9-то място, има рейтинг перфоманс 2310 и повишава международен  рейтинг на ФИДЕ с  8 единици.
Световни шампиони са при младежите с резултат 9,5 т. 18 годишния GM Парам Магсодоло 2649. Наричат го изчислителния звяр от Иран  и при девойките с 8,5 т. 16 годишната Александра Малцеватская 2234  от Русия.  Убеден съм, че в бъдещата си шахматна кариера  Момчил Петков, Габриела Антова и редица други участници ще си спомнят с радост това много интересно международно събитие !
Председател на ШК Енергия 21,  м.с. Тодор Тодоров

Сходни връзки

izida_sport_2

СПОРТЕН КОМПЛЕКС "ИЗИДА"

Потребителски функции






Ако сте изгубили парола?

Hit Counter