VIVACOM 4G мобилна мрежа
   Информационна агенция "Център Спорт"  centersport@abv.bg, +359 886 01 53 91

Създаден на 1 октомври 2009 г. Първият спортен сайт на Добричка област  facebook.com/centersport.org

ДОБРИЧЛИЯ В ОТБОРА НА САЩ ЗА СВЕТОВНИТЕ НОМАДСКИ ИГРИ

Бойни спортове

Стилиян Георгиев се надява на медал в коронната си дисциплина – сумото


 

Стилиян на казашки игри през 2017 г.

В началото на септември ще се състои един от най-големите форуми за бойни изкуства - Световните номадски игри, аналогични на познатите на всички олимпиади. Събитието ще протече от 3 до 8 септември в Киргизстан, на около 100 км от столицата Бишкек, на специално изградени за целта съоръжения. В програмата са включени състезания по борба, стрелба с лък, ловуване с орел, борба с бойци, яздещи кон, сумо и др. Целта е да се покажат мъжеството на номадите от древни времена и голямото културно наследство, което ни е останало от цивилизацията на Атлантис, за която знаем най-вече от филмите.

Сред 3,500-те участници от цял свят ще участва и българин. Това е Стилиян Георгиев от Атланта, двукратен световен и десеткратен европейски шампион по сумо. Той ще е част от националния отбор на САЩ.

"На номадските игри има много интересни турнири", каза 38-годишният Стилиян специално за BG VOICE  часове преди да отлети за Киргизстан. "Едно от състезанията (кок бору или кok boru) e подобно на футбол и участниците яздят кон, а топката е направена от козя кожа, напълнена с парцали, така че да тежи колкото една овца, подава се между хората, които също се стремят да я хвърлят в един кръг, доста е интересно", допълва нашенецът. Интересен вид борба е и ер ениш (er enish) -

борба с кон, в която трябва да повалиш съперника

Дисциплините, в които ще участва Стилиян, са борба с колани (belt wrestling) и алиш (alish). При тях противниците се завързват с колани, подобни на тези, които се използват в джудото, и борбата започва от равен захват, като целта е да можеш да вдигнеш и да изхвърлиш противника. Нашенецът отива в Киргизстан по покана на американската федерация по борба с колани. Освен него в отбора има още двама американци - мъж и жена. "Колегата ми е състезател по китайска борба и тази година стана световен шампион, а дамата е негова годеница и се бори в същия стил", разкрива сънародникът ни и допълва, че ще разговаря с федерацията по борба с колани и ще опита да си издейства участие и в състезанието по сумо, което присъства за първи път в списъка с прояви на Номадските игри.

"Очакванията ми са най-вече в сумото, аз съм основно състезател по сумо през последните 18 години и мисля, че мога да взема медал, ако не и златен", казва уверено спортистът. "С опита, който имам, мисля, че мога да се боря за медал и в другите дисциплини", прибавя той. Стилиян вече е участвал на състезания, където е имало подобен тип борба, което му дава много точна представа пред какво ще бъде изправен. Българинът сподели, че е пропуснал няколко състезания в края на миналата и началото на тази година, понеже е трябвало да си направи операция на коленете, пета вече за него. Въпреки това той смята, че е напълно подготвен. Точно преди Номадските игри е тренирал активно в мултифункционална спортна зала в Атланта за ММА, джудо, жиу-жицу и други.

Стилиян тренира борба от 6-годишен. Завършва спортно училище в Добрич с борба, а през 2000 г. влиза в НСА със същата специалност. Там видял сумисти, които тренирали, и се пошегувал с тях, че ще ги победи много бързо. Така и станало и той се прехвърлил в сумото, а скоро дошли и успехите на международна сцена. "Техниката ми от борбата ми помогна много в сумото", казва българинът.

Стилиян пристига в Щатите през 2005 г. Освен че всяка година си е пътувал до България за по пет месеца, за да участва на европейско и световно по сумо, от тази страна на океана той се е занимавал с доставка на пици, преминал е през няколко бизнеса, включително тежкотоварен превоз и продажба на коли. В момента има фирма за водопроводни услуги.

В свободното си време Стилиян обича да бъде със семейството си, и по-специално с двете си деца, които се опитва да въвлече в спорта, но без да прекалява. "Опитвам се да им покажа красотата на спорта и макар че те не проявяват чак такъв интерес, смятам, че това ще им е много полезно. Стилиян обича също да лови риба и да играе тенис с приятели. Интересното е, че на Номадските игри през тази година има и отбор от България. Те ще участват в стрелба с лък от кон, борба от кон и стрелба с лък от земя.

След като приключи с първенството в Киргизстан, Стилиян ще се готви за европейско и световно по сумо догодина.

Това са третите поред Номадски игри. Те се провеждат на всеки две години, като с всяко ново представяне организаторите не спират да изненадват зрителите със зрелищни сцени и включването на все повече спортове. Първите Номадски игри през 2014 г. събират повече от 500 участници в битка в десет отделни спорта. Събитието е приковало пред екраните повече от 230 млн. души. Във вторите игри през 2016 г. е имало 16 вида спорт - 7 разновидности на борба, включително масова борба, 6 спорта, включващи коне, орли или кучета, и 3 разузнавателни игри. Тази година ще участват 3,500 участници, а включените спортове са повече от 30.

Организаторите определят състезанията като показващи както мъжество и издържливост, така и интелигентност. Мисията на проявата е развиване на движението за етноспортове и етнокултура в света, тъй като това е наследството на човешката цивилизация от древни времена.

Лозунгът на Номадските игри е: "Обединени в силата! Обединени в духа!" Организаторите обръщат специално внимание на екологията. Официалният талисман на игрите е снежният леопард. Надеждите са да се популяризира информацията за тежкото положение на това животно и да спаси местообитанието му. bg-voice.com

izida_sport_2

СПОРТЕН КОМПЛЕКС "ИЗИДА"

Потребителски функции


Ако сте изгубили парола?

Hit Counter