VIVACOM 4G мобилна мрежа
   Информационна агенция "Център Спорт"  centersport@abv.bg, +359 886 01 53 91

Създаден на 1 октомври 2009 г. Първият спортен сайт на Добричка област  facebook.com/centersport.org

РЕКОРДЕН БРОЙ УЧАСТНИЦИ ВЪВ ВЕЛО-ПРЕХОДА ОТ ВИДИН ДО ДУРАНКУЛАК. НЕДКО ХРИСТОВ ОТ ДОБРИЧ Е СРЕД УЧАСТНИЦИТЕ

Колоездене

Рекордните 36 участници ще стартират в ежегодния вело-преход – предизвикателство по веломаршрута “Дунав Ултра”. Тази година изминаването на 670-те километра от гр. Видин до с. Дуранкулак (обл.Шабла) е под наслов Teamwork (екипна работа). Сред участниците е 31-годишният Недко Христов (на снимката) от Добрич.


За участието си в ДунавУлтра той споделя: „Искам да видя прекрасни и нови места. Никога не съм стъпвал в района на северната ни граница от Силистра до Видин, а там има какво да се види…искам да участвам, за да видя до къде ще издържа и колко мога да карам с Петър“.
Вело-ентусиастите ще започнат своя преход на 7-ми септември от Видин в дисциплини “екип по двама”, “екип четирима” и “соло”. В рамките на 5 дни те ще преминат през всички дунавски градове вкл. Лом, Козлодуй, Оряхово, Никопол, Белене, Свищов, Русе, Тутракан, Силистра, а след това и през Добрич и Ген. Тошево. Маршрутът им преминава и през над 70 български села в близост северната граница на България.
Участниците няма да се състезават помежду си, предизвикателството за всеки екип и колоездач е най-вече индивидуално. Всички изминали успешно 670-километровата дистанция по веломаршрута “Дунав Ултра” и достигнали неговата крайна точка – Черно море в района на с. Дуранкулак, ще получат персонални грамоти и сертификати. За екипите основна цел е да финишират в пълен състав, само така преходът им ще бъде отчетен като успешен.
За първи път през тази година Дунав Ултра преходът записва международно участие с трима представители от Румъния. Общо три са и дамите, които ще въртят педалите в прехода, като две от тях са заявили, че ще се опитат да преодолеят дистанцията за под 48 часа. Цялото събитие ще се следи от медиен екип и фотографи, дронове ще кръжат на ключови места, през които ще преминат колоездачите.
От обратната страна – в някои от населените места, жители от дунавски села и градове, вече анонсираха готовност да организират различни по вид активности, подкрепяйки Дунав Ултра прехода.
В Белене се готвят за традиционен мини-поход от гр. Никопол до гр.Белене. В с. Остров ще посрещат колоездачите-авантюристи с народни носии и домашно приготвени погачи. Жителите на селата Горни Вадин и Долни Вадин също ще очакват преминаването на най-бързите екипи, за да им предложат студени напитки, добро настроение и мотивация в един от най-отдалечените и безлюдни райони по поречието на река Дунав в България.


През последните години ежегодните преходи по веломаршрута “Дунав Ултра” добиха популярност с каузата им за популяризиране на населените места в близост северната граница на страната. Неизменно от създаването му през 2014 г. до момента, маршрутът е представян като атрактивна дестинация за велотуристи по поречието на река Дунав, през Добруджа до Черно море. В края на 2017-та година “Дунав Ултра” дори спечели престижната награда “Иновация на годината в туризма” в ресорния конкурс, организиран от Министерство на туризма. Успоредно с покачващия се интерес, започнаха и сравнения, които представят веломаршрута “Дунав Ултра” като алтернативно “Ел Камино” за велосипедисти на Балканите.
Тазгодишното издание на прехода Дунав Ултра: Teamwork е с начална дата 7-ми септември, а като домакин за началото за първи път ще бъде гр. Видин. Участниците ще стартират от Стамбол капия – централната порта на стария град Видин, а стартът ще бъде даден от кмета на града Огнян Ценков.
Полицейски ескорт ще преведе ентусиастите между гр.Видин и с.Арчар – най-натоварения с автомобили участък по пътя на колоездачите до Черно море. Над 100 са по-важните културно-исторически, природни и археологически обекти, покрай които ще преминат велосипедистите по пътя им до крайната цел.
Любопитно е, че сред участниците в Дунав Ултра: Teamwork е и ултрамаратонецът Красимир Георгиев – единственият българин, преодолял успешно ада и жегата в един от най-тежките ултрамаратони в САЩ и света BADWATER.
“Каузата за популяризиране на населените места по поречието на река Дунав е страхотна, подкрепям създателите на “Дунав Ултра” и твърдо вярвам, че този маршрут ще носи все повече позитиви за развитието на тази прекрасна част на България” – казва по повод участието си Георгиев.

Сходни връзки

izida_sport_2

СПОРТЕН КОМПЛЕКС "ИЗИДА"

Потребителски функции


Ако сте изгубили парола?

Hit Counter