VIVACOM 4G мобилна мрежа
   Информационна агенция "Център Спорт"  centersport@abv.bg, +359 886 01 53 91

Създаден на 1 октомври 2009 г. Първият спортен сайт на Добричка област  facebook.com/centersport.org

ПАРКЪТ В ДОБРИЧ ОСТАНА С МАЗНИ ПЕТНА СЛЕД "ДОБРИЧ МЕЗИ"

Третото издание на фестивала „Добрич мези“ остана в историята, но следите от провеждането му все още стоят.


Събитието остави добри спомени в онази част от съгражданите ни, които обичат да похапват тлъсти мръвки сред природата и поредния горчив привкус за любителите на екстремните спортове. В продължение на четири дни добричлии бяха разделени на четири групи – поддръжници на фестивала, противници, организатори и такива, у които „Добрич мези“ не предизвика никакви емоции.
И тази година спортуващите в скейт парка подадоха сигнали до институциите, в които за пореден път обясниха на управляващите, че съоръжението е изградено и предназначено за други цели. Властниците от своя страна за пореден път се направиха, че не са ги чули и ясно показаха, че мнението на тази общност им е безразлично.
По всичко личи, че и през следващата година „Добрич мези“ ще се проведе в скейт парка и нито управниците, нито организаторите ще помислят за друго, по-подходящо място за провеждането му.
А места в Добрич за провеждането на масови мероприятия, било то концерти, спортни прояви или фестивали има. Доводите на местната власт, че скейт парка е най-доброто място за „Добрич мези“ звучат несериозно. Градът ни, който в момента едва ли има 65 000 жители, разполага с инфраструктура за над 100 000 човека. През годините в него са провеждани много по-мащабни мероприятия, без това да е предизвиквало негодуванието на една или друга общност. За да се постигне това обаче е необходима местна власт, която да може да погледнат по-мащабно на ситуацията. Защото в дните от 21 до 24 юни се видя, че нито местната управа, нито организаторите са наясно с основните изисквания за провеждането на фестивал от подобен мащаб.
Сред най-безумните решения бе изборът на място за сцената. Вместо да бъде разположена в зона, която осигурява достатъчно място за танци или поне свободно движение, организаторите предпочетоха да я обособят пред основната пътна артерия на фестивала. Така във времето след 21 ч., когато пред публиката се изявяваха основните изпълнители, хората бяха плътно прилепени един до друг и непрестанно бутани и ръчкани от преминаващите, защото отиването от точка А до точка Б имаше само едни път – този пред сцената. Няколкото присъстващи на фестивала инвалиди в колички останаха заклещени в тълпата доста дълго време, тъй като придвижването им бе невъзможно, въпреки усилията на присъстващите да им направят път.
Неуреден бе и въпросът с осигуряването на достатъчно места за паркиране в района на фестивала. Водачите спираха колите си безразборно по тротоари и зелени площи, като на моменти водещите към парка улици бяха напълно блокирани от натоварения трафик.
Най-големи дискусии обаче продължават да предизвикват мазните петна по алеите оставени от скарите и печенето на мръвки, които могат да се видят дори и днес. Практиката от проведените досега издания на „Добрич мези“ ясно показва, че цялостното премахване на мазните следи е невъзможно. Община Добрич трябва да отговори ясно и категорично, защо след като години наред деца и родители алармират за този проблем, местната власт игнорира сигналите им. Видно е, че обещанията за бързо и цялостно почистване не се изпълняват.
В общественото пространство от години се говори и за това, че в договора за ремонт на парка е записано, че не е разрешено провеждането на търговски мероприятия в него. Дали това е така може да се разбере само, ако Общината предостави на гражданите договора и най-вече точките касаещи този въпрос. В противен случай ще остане поредното съмнение за неизпълнение на клаузи и задължения, което вече се е превърнало в норма на поведение, както за местните, така и за държавните власти.
До следващото издание на фестивала има година. Времето е достатъчно, за да се помисли за друго, по-подходящо място. Дали това ще бъде „Простор“, „Пионер“, стадиона, стария автопазар или друго, е въпрос на адекватно управленско решение. В противен случай през 2019 г. отново ще се сблъскаме със същите проблеми, които дори може и да се задълбочат, защото търпението е на изчерпване. И няма как да не е след като властта не се съобразява с мнението на хората, за които е изградила спортното съоръжение. Дано през следващата година, в която ще се проведат и местните избори, видим един фестивал, организиран и проведен по европейски модел, а не поредната балканска изцепка.

Текст Движение Възраждане - Добрич

Сходни връзки

Mun-Dobrich-reklama

 

 

izida_sport_2

СПОРТЕН КОМПЛЕКС "ИЗИДА"

Потребителски функции


Ако сте изгубили парола?

Hit Counter