VIVACOM 4G мобилна мрежа
   Информационна агенция "Център Спорт"  centersport@abv.bg, +359 886 01 53 91

Създаден на 1 октомври 2009 г. Първият спортен сайт на Добричка област  facebook.com/centersport.org

ИВЕЛИНА ХРИСТОВА ОТ ШК „ЕНЕРГИЯ 21“ С НАЙ-БОГАТА КОЛЕКЦИЯ ОТ МЕДАЛИ НА ДЪРЖАВНОТО ПЪРВЕНСТВО

В продължение на девет дни в началото на юни в хотел „Балкан“  на  гр. Плевен се проведоха държавните индивидуални първенства по трите дисциплини класически, ускорен  и блиц шахмат за момчета и момичета до 8 и 10 години за 2018 година. В трите дисциплини участваха общо 101 състезатели от 23 шахматни клуба от цялата страната. Организатори на  проявата са новата национална федерация БФШ 1928  и домакините от СКШ „Спартак Плевен XXI“ и Община гр. Плевен.


От шахматните клубове в нашата област  участие  взе само ШК „Енергия 21“ .   Макар, че участието на  добричкия клуб бе символично  с  едно момиче до 10 г., но с игра, която  прави  добро впечатление.
Интересно е да се знае следната статистика на база общото класиране.   Състезателката на  добричкия шахматен клуб Ивелина Христова, ученичка от ОУ „Христо Ботев“ гр. Добрич  убедително е на първа позиция с общо 18,5 точки.                     
Коментаторите на значението на предварителните ранг ело листи са опровергани.  В трите дисциплини на ДИП 2018 г. за момичета до 10 г.  при много силна конкуренция постижението  на  Ивелина  е впечатляващо - една купа,  един златен медал по блиц и два сребърни медала по класически и ускорен шахмат. На втора позиция с общо 17 точки  е Боряна Аршинкова от ШК „НСА“ гр. София, с треньор Петър Рибаров от гр. Добрич, която  се окичи  с 1 златен, 1 сребърен и 1 бронзов медал.  На трета позиция с общо 15,5 точки е  държавната шампионка  по класически шахмат Нора Рашева от ШК „Плевен 21“ гр. Плевен с 1 златен медал и 2 четвърти места. В личните срещи между посочените тук три състезателки Ивелина Христова спечели - 4 точки, Нора Рашева – 2,5 точки, Боряна Аршинкова - 1,5.  Трябва да се отбележи също така, че единствено в дисциплината блиц нямаше лична среща  между Нора Рашева и Боряна Аршинкова. Справката по още един друг показател, който неоснователно   се отчита по  рядко  е нивото на постижение или Performance. И в трите турнира този показател при Ивелина е над 1409 и достига до 1955! При Боряна нивото на постижение е в границата от 1272 до 1572. А при Нора от 1216 до 1490. Показателят е  важен критерий за предварителната работа и дава ценна информация за това, как се развива нивото на шахматно мислене  на състезателя.
Уви, може да се съжалява, само че Ивелина Христова  бе изпреварена с полвин точка в дисциплината класически шахмат, където загуби срещата си   с бъдещата шампионка Нора Рашева поради   грешки в дебюта.
Възходящото развитие на Ивелина Христова в превземането на шахматните висини е в ход. В предстоящите и състезания през настоящата година в страната и в чужбина  очаквам  да покаже много повече.
М.С. ТОДОР СПИРОВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЦСО – ШК „ЕНЕРГИЯ 21“, ГР. ДОБРИЧ


Сходни връзки

Mun-Dobrich-reklama

 

 

izida_sport_2

СПОРТЕН КОМПЛЕКС "ИЗИДА"

Потребителски функции


Ако сте изгубили парола?

Hit Counter