VIVACOM 4G мобилна мрежа
   Информационна агенция "Център Спорт"  centersport@abv.bg, +359 886 01 53 91

Създаден на 1 октомври 2009 г. Първият спортен сайт на Добричка област  facebook.com/centersport.org

ЛЕТНИЯТ УНИВЕРСИТЕТ В АЛБЕНА СЪБРА НАД 400 СТУДЕНТИ

Над 400 студенти от 25 университета от страната се включиха в поредното ХIV-то издание на Летен университет. Събитието бе организирано във ваканционно селище Албена от Националното представителство на студентските съвети в Република България.


Откриването на проекта се състоя на 23 август с концерт на сцената пред хотел „Добруджа", като традиционно бе запален и огънят, предвещаващ спортните срещи между студентите с факел от олимпийските игри в Мюнхен. Сред официалните гости бяха г-жа Лилия Христова, директор на дирекция „Образование и младежки дейности” в Община Варна, Мирчо Христов, изпълнителен директор на Сдружение „Варна – Европейска младежка столица”, Ивайло Богомилов, зам. председател на НМФ, Станислав Мъжгълов, член на УС на НМФ, Галя Василева, член на УС на Сдружение „Младежки глас“, бяха изчетени поздравителни адреси от г-жа Милена Дамянова, председател на Комисията по образованието и науката в 43-то НС и други. С приветствено слово поздрави студентите и г-жа Яна Вангелова – председател на НПСС, тя им пожела вдъхновение, борбеност и честна игра. Водещи на сцената бяха младите и талантливи студенти от Национална музикална академия, а специален гост на събитието бе група „Ice Cream”, които раздадоха много усмивки, чар и настроение от сцената.
Академията бе открита с публична дискусия с бившите председатели на НПСС на тема: „Студентските съвети – стъпало по пътя и ролята на студентите в процеса на вземане на решения”, с модератор г-жа Марица Гърдева, общински съветник и PR мениджър на Медийна група „Черно море”. Публични лекции за младите студенти изнесоха още г-жа Мая Манолова - омбудсман на Република България, която проведе дискусия със студентите на тематика, свързана с демокрацията и човешките права, г-н Сергей Игнатов – екс министър на образованието, който говори за модерния университет и бъдещето на образованието в България, г-жа Евелина Христова – PR и преподавател в НБУ, предаде своя опит за дипломацията, етикета и успешната комуникация.
Още от втория ден на проекта студентите се спуснаха в надпревари в 10 вида спорт - плажен футбол, плажен волейбол - мъже и жени, стрийт баскетбол – мъже и жени, плажен тенис, плуване, плажна лекоатлетическа щафета, плажна щафета, дърпане с въже, плажен крос и трибой. Състезанията бяха оспорвани, наградите желани, а настроението приповдигнато.
Освен спортни игри, всяка година организаторите се стараят да променят и обогатяват програмата на Летния университет, включвайки в нея различни академични и творчески семинари, обучения за работа в екип, състезания по знания, проведоха се и редица мероприятия с развлекателен характер – Мис и Мистър „Студентско лято" , където на първо място бяха отличени Яна Стоянова и Благовест Атанасов от ПУ „Паисий Хилендарски“, Нептунова-вечер, Графити-парти и др.
По време на летния университет, за добрата организация и нуждите на студентите се грижи неуморен екип, с координатор г-н Кирил Стоянов, член на ИС на НПСС.
С тържествена церемония с награждаване в амфитеатралната зала от 21:00 часа на 28 август 2016 г., ще бъде зарит "Летен университет 2016", където ще се отличат и първенците в съответните спортове. Сред официалните гости ще бъдат Красен Кралев, Министър на младежта и спорта на Република България, Лиляна Вълчева, председател на Националния браншов синдикат „Висше образование и наука“ – КНСБ,   Андрей Новаков – евродепутат, депутатите Георг Георгиев и Даниела Панайотова, Антоний Швинд – Представител на „Център за оценка качеството на образованието на Руска Федерация”, проф. Пенчо Гешев от НСА, проф. Любен Тотев – Ректор на МГУ и Председател на Съвета на ректорите, общественици, представители на партниращи организации, на бизнеса и бивши лидери на организацията.
"Летен университет 2016" е проект на Националното представителство на студентските съвети, стартиращ като „Национални студентски игри" през 2002 година. Първото издание на летните игри се провежда в с. Кранево, община Балчик. В по-късен етап проектът се именува „Летен университет". През 2009 година инициативата приема наименованието Национални летни студентски игри "Летен университет".
Летният университет е социален проект, целящ да създаде условия за изграждане на активния диалог между студентските общности на висшите училища, посредством участието им в обучения, семинари, спортни и културни събития, обединявайки ги да работят заедно за развитието на масовия студентски спорт, образованието и междукултурните ценности.
Чрез проекта, организаторите си поставяме за цел да се популяризира масовият непрофесионален спорт сред студентите, както и да се привлече по-голям брой активно занимаващи се със спорт, култура и социални дейности в университетите.

Сходни връзки

izida_sport_2

СПОРТЕН КОМПЛЕКС "ИЗИДА"

Потребителски функции


Ако сте изгубили парола?

Hit Counter