VIVACOM 4G мобилна мрежа
   Информационна агенция "Център Спорт"  centersport@abv.bg, +359 886 01 53 91

Създаден на 1 октомври 2009 г. Първият спортен сайт на Добричка област  facebook.com/centersport.org

КАК СТЕФКА КОСТАДИНОВА НЕ СТАНА БАСКЕТБОЛИСТКА

Директорът на спортното не вярвал в качествата на атлетката, разказва първият й треньор Добри Иванов

България е страна със скромен човешки потенциал и колкото да се повдига на пръсти, не може да се мери с големите. В каквито и изпълкоми да приемат българи, ще продължаваме да бъдем последна дупка на кавала.


В ЕС сме на дъното по Брутен вътрешен продукт, инфраструктура, доходи и какво ли още не. Но въпреки всичко поетът е бил прав - и ний сме дали нещо на света. Това са единични постижения на хора, които бог е надарил щедро. Няма никакво съмнение, че Стефка Костадинова е една от тях. Златното момиче на българския спорт вече 24 години не слиза от върха. Световният й рекорд от 209 см в скока на височина от първенството в Рим през 1987 г. остава непоклатим. Приказката за Стефка не е приключила, но като всяка приказка и нейната си има начало.

Всичко започва преди 35 години на ученическия стадион в Пловдив, където се провежда предварителен прием за спортното училище. Стефка е буйно дете и майка й Виолета решава да насочи енергията на дъщеря си към спорта. Още повече че Виолета работи в спортното училище, от което са излезли голяма част от прославилите родината ни спортисти. Решава, че за 11-годишната й дъщеря е най-добре да тренира лека атлетика. Изборът се оказва брилянтен. Създалият над 100 национални състезатели Добри Иванов е специалистът, който открива заложбите на Стефка на този паметен кастинг. Известният с прозвището си Доцента пловдивчанин е първият треньор на Костадинова. Сред възпитаниците му са Ива Пранджева, Спас Бухалов, Йордан Йовчев и много други.
Когато почнах да я тренирам, тя беше висока 152 см
Беше много концентрирана и силният й характер си личеше. В пети клас скочи 141 см, а в шести на републиканското първенство в зала “Фестивална” направи световен рекорд за момичета с постижение от 166 см. Тогава тя скочи ръста си. Стефка беше на 12 години и 11 месеца. Гърците още от древносттта са казали, че когато някой скочи ръста си, е голям герой, започва своя разказ Добри Иванов.
Феноменалните спортни заложби на момичето не остават незабелязани от треньорите в други спортове. Най-голям мерак да я откраднат от атлетиката имат в баскетбола и волейбола, но Стефка остава вярна на първия си избор. Преди да я приемат в спортното училище,
малката Костадинова се занимава с гимнастика и плуване
„Беше слабичка и бързо изстивала във водата. Затова майка й решила да смени спорта. Стефка обаче е отлична плувкиня”, обяснява бай Добри.
Като всеки спортист атлетката има своите спадове, но винаги се вдига и преследва целите си още по-мотивирана. „Имаше труден характер, но ако не й беше такъв, нямаше да стане такава звезда”, спомня си Доцента.
Първият й треньор е изключително горд със своята възпитаничка. „ Нямаше равна по своята упоритост и целенасоченост. Винаги си тръгваше последна от тренировка. Обяснявах й какви качества трябва да развие, за да постигнем резултатите за конкретната година. Попиваше всичко. Никога не е казвала няма, не мога, не искам. Дори изяваше желание и готовност да тренира допълнително”, връща лентата развълнуваният откривател.
Веднъж с майка й правят експеримент. Сервират на Стефка, че трябва да тренира навръх Нова година. На 29 декември я привикахме и й казахме: “Предстои ти световно първенство, а там има часова разлика и затова
трябва да тренираш в 22 часа на 31 декември
А тя веднага отсече: ”Мамо, трябва да ми приготвиш шпайковете и да спя от 2 до 6 часа следобед, за да мога да проведа тренировката.” Само я изпробвахме и се убедихме, че тя е готова на всичко в името на голямата цел. После спечели въпросния шампионат на планетата”, вълнува се Добри.
Стефка е и отлична ученичка. Любимият й предмет е историята. Не прави бели и не създава проблеми на учителите и треньорите, още повече че майка й Ветка работи в училището и има авторитет сред своите колеги.
Но не всичко върви гладко. Няколко месеца след световния си рекорд за момичета от 166 см, постигнат на републиканското първенство, Стефка скача 156 см на градското в Пловдив. Попаднала вече под светлините на прожекторите, бъдещата звезда се срива и обвинява за това треньора си. „Разплака се и каза, че се е провалила. Разсърди се и ме упрекна, че аз съм виновен. Посъветвах я да си намери друг треньор. На третия ден Стефка се нареди отново в групата. Майка й ме помоли да й простя, била дете”, разказва Добри. Само месец по-късно Стефка скача 168 см и подобрява собствения си рекорд.
Директор на спортното училище в Пловдив по онова време е Богдан Миланов. Той често иска от Добри Иванов да му посочи най-добрата си състезателка. „В пети клас дойде при мен и ме попита коя е най-добрата в групата. Отговорих му - Стефка Костадинова. Директорът веднага отвърна - вие сте много гъсти с майката и затова ми посочваш нея. На следващата година пак ме пита същото. Аз отново - Стефка Костадинова. Богдан Миланов продължаваше да държи на своето, били сме приятели с майката. Мина малко време и Стефка направи рекорда от 166 см .
На другата сутрин в 7,05 ч директорът ме чакаше в залата
Уплаших се, помислих, че съм сгазил лука. А той дошъл да ми стисне ръката и да ме поздрави за Стефка.”, гордее се 61-годишният специалист, когото наричат още Екстрасенса заради способностите му да открива таланти.
Добри Иванов се занимава с подготовката на Костадинова от 5-и до 7-и клас. При него Стефка става шампионка в многобоя. Доцента я готви по дисциплините бягане с препятствия, бягяне на 60 и 400 метра, скок на дължина и скок на височина.
„Моята задача беше да дам необходимата основа и да преценя кое дете към коя дисциплина да се насочи.
Стефка е голям талант. Когато в 7-и клас скочи 175 см и на 14 години стана първият млад майстор на спорта, бях абсолютно сигурен, че й предстои блестяща кариера.”, разказва Иванов.
От 8-и до 10-и клас неин треньор е Еньо Тодоров, който за съжаление вече не е между живите. Той я подготвя специализирано в сектора за скок на височина. Първата година работят заедно с Иванов , за да се осъществи плавното преминаване от един треньор към друг.
Стефка получава контузия в 11-и клас. Това е критичният момент в кариерата на бъдещата олимпийска, световна и европейска шампионка. Травмата я разколебава, терзаят я съмнения и тя е на кръстопът. Решава, че ще става баскетболистка. В крайна сметка обаче се връща към леката атлетика. Намират й нов треньор - Николай Петров. В тандем с него покоряват световните върхове.
„Стефка е роден шампион. Пожелавам й да е жива и здрава и да я изберат за член на МОК, което ще е венецът на нейната изумителна кариера”, пожелава от сърце бай Добри.

Илиян Радков, "7 дни спорт"

0 брой коментари

Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

izida_sport_2

СПОРТЕН КОМПЛЕКС "ИЗИДА"

Потребителски функции


Ако сте изгубили парола?

Hit Counter