VIVACOM 4G мобилна мрежа
   Информационна агенция "Център Спорт"  centersport@abv.bg, +359 886 01 53 91

Създаден на 1 октомври 2009 г. Първият спортен сайт на Добричка област  facebook.com/centersport.org

НАСЛЕДНИКЪТ НА ЙОВЧЕВ Е ТУК

Спортна гимнастика

Най-лесно е да кажем, че 2010 закотви на дъното българската спортна гимнастика. От години на повърхността я крепеше само Йордан Йовчев, но дори неговите феноменални възможности не са безкрайни. Все пак на 24 февруари Данчо ще стане на 38.


И през изминалата година пловдивчанинът донесе единственото отличие - бронз на халки от европейското в Бирмингам през април. С малко повече късмет той можеше да стане шампион, не му достигнаха само 350 стотни. Вулканът в Исландия, който затвори небето над Европа, блокира в САЩ най-голямата ни надежда за първенството на Стария континент - Еди Пенев. Вместо да върти салта в английския град, 19-годишният колежанин остана у дома пред телевизора. Йовчев се добра до Бирмингам след двудневно пътешествие с автомобил и до последно водеше война с мускулните схващания. Зад волана президентът на родната федерация се редувал с колегите си Александър Батинков и Филип Янев, както и с треньора Милко Танкушев. Четиримата се вкараха в същинско приключение, след като се изгубиха в Лондон и изпуснаха ферибота.
От световното в Ротердам през ноември отборът се върна с празни ръце. Подготовката за там бе финансирана от самия Йовчев. За първи път от 15 години насам той не намери място във финала на коронния си уред - халките. Впоследствие стана ясно, че се е борил със скъсан мускул. Батинков, Янев, Ярослав Вовк и Велислав Вълчев напуснаха първенството, без да оставят следа. Цяла година Янев бе като Хамлет, с дилемата "отказвам се" или "продължавам", заради поредната контузия в коляното. Големият удар нанесе Еди Пенев. Шампионът на САЩ накара трибуните да замълчат с изключително трудното си съчетание на земя. Изигра го страхотно и влезе с пети резултат във финала (15,066 точки). Там, с абсолютно същата оценка, раздели шестото място с румънеца Флавиус Кочи.
Малшанс го остави извън финала на прескок. Когато е в България, Еди предпочита да мълчи. Може би с право. За него обикновено говорим като за сина на лишения от свобода за изнасилване Мариан Пенев. В САЩ младокът е със статут на звезда, деветкратен шампион на Ню Йорк, многократен регионален, а вече и национален шампион на земя от името на престижния университет Станфорд. Там Еди е отличник по архитектура. Специалистите го поставят сред десетте най-големи таланти в световната гимнастика. Шлифоването му като спортист отново е българско дело - на бившия национал и настоящ треньор в академията в Рочестър Ивайло Граховски. Понякога те работят през нощта, защото през деня Еди учи и работи. Граховски се занимава и с най-малката перла на Пеневи - 10-годишният Кевин, който наскоро изуми американците с феноменално изпълнение на висилка, донесло му титлата в тази възрастова група.

Дунев - новият треньор

Още в първите дни на новата година в спортната гимнастика побързаха да се заловят за работа. Красимир Дунев вече ще съвместява работата си на генерален секретар на федерацията с отговорностите на старши треньор на националния отбор. Досегашният селекционер Милко Танкушев също остава в щаба. Целта е да се спечелят три квоти за олимпийските игри в Лондон. Надежди се залагат на Йордан Йовчев на халки, Еди Пенев на земя и на прескок и Филип Янев на прескок. Единствената възможност да го постигнат е световното първенство в Токио през октомври. Там двама българи трябва да спечелят медал на отделните уреди, а третият да се класира най-напред в многобоя.

 

в. "7 дни спорт"

0 брой коментари

Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

izida_sport_2

СПОРТЕН КОМПЛЕКС "ИЗИДА"

Потребителски функции


Ако сте изгубили парола?

Hit Counter