VIVACOM 4G мобилна мрежа
   Информационна агенция "Център Спорт"  centersport@abv.bg, +359 886 01 53 91

Създаден на 1 октомври 2009 г. Първият спортен сайт на Добричка област  facebook.com/centersport.org

КРАСИМИР БАЛЪКОВ ПРЕД "ЦЕНТЪР СПОРТ": СПОРЪТ ЗА ТИТЛАТА В ПЪРВЕНСТВОТО НЕ Е РЕШЕН, ИСКАМЕ КУПАТА

Футбол

Интервю с Красимир Балъков за "Център спорт", в което той говори за предстоящия осминафинален мач от турнира за Купата на България с Добруджа, за подготовката и селекцията на Черноморец през зимната пауза, за целите на отбора му в първенството, за спортния комплекс в Добрич, за избора на Русия за домакин на световното по футбол след 8 години и за предстоящите празници.


- Г-н Балъков, успяхте ли да разузнаете играта на Добруджа за предстоящия осминафинален мач от турнира за Купата на България. Можем ли да очакваме изненада?
- Надявам се да не се получи изненада. Отборът на Добруджа е във втора дивизия, но в последните срещи показва, че е много стабилен. Компактен отбор, който играе много приличен футбол и умее да се защитава. На нас няма да ни е леко, но се надявам, че с добрата мотивация и с идеята, че това все пак е последен мач за годината, да завършим добре този сезон. Разбира се, да победим и да продължим напред. На Добруджа пожелавам успехи във втора дивизия.
- Като футболист сте печелили много купи, но като че ли тази купа липсва във Вашата кариера?
- Като състезател съм печелил повече купи отколкото шампионски титли. Ако се гледа от тази страна на статистиката би трябвало да вървим нагоре. През 1989/90 г. Етър стана носител на Купата на България, но аз не участвах във финалния мач, защото заминах за Лисабон. В Португалия съм печелил купата със Спортинг, в Германия с Щутгарт. На финал съм бил в турнира за Купата на Купите с Челси. Сега идва ред като треньор да видя пак ли ще започна от купите.
- Като треньор имате ли друга купа?
- Имам една купа с Грасхопърс. Спечелихме купата „Интертото” и влязохме в евротурнирите.
- С тази селекция Черноморец може ли да спечели Купата на България?
- Абсолютно реална цел. Такава е и нашата цел – да стигнем до финала и да се опитаме да го спечелим, тъй като Вие знаете, че искаме да играем в европейските клубни турнири. „Най-лесният” път е пътят през купата. Това ни осигурява и по-добра позиция в евротурнирите.
- Къде ще проведете Вашата зимна подготовка? Готвите ли селекцията и уговорихте ли съперниците за контролните мачове?
- Програмата ни е направена. Разпускаме отбора на 6 декември и го събираме на 5-6 януари 2011 г. В началото ще бъдем в България. След това ще бъдем на лагер в Турция с 4 контролни срещи. В България също ще проведем 4-5 контроли. Ще започнем със Созопол и ще завършим контролите със Сливен.
- Нови футболисти?
- Ще вземем 2-3 футболисти от Черноморец Поморие. Ще привлечем и 2-3 футболисти от чужбина.
- На какво се дължи ниската резултатност на отбора?
- Това не е негативно. При нас всичко е добре преценена стратегия. Нашата цел е във всеки един мач да извлечем максималното, тъй като не на всякъде условията в България могат да ни позволят да играем нашата игра. Успяхме да победим всички големи клубове, но имахме проблеми с малките отбори. Лоши терени и изключително дефанзивна игра от наша страна доведе до изпускане на няколко точки. Това ни коства и по-горни позиции. Очаквам с привличането на новите футболисти да се разчупи играта на отбора в предни позиции, да сме малко по-креативни, за да може да имаме успех срещу отбори, които са по-затворени. Срещу малките отбори да играем по-интензивно и да предприемаме повече риск, за да имаме по-голяма възможност за победа.
- Решен ли е спорът на шампионската титла?
- Абсолютно не! Макар, че Литекс потвърдиха с добрите си изяви, че са един много силен и стабилен отбор, с доста постоянна игра. Те играят вече 3-4 години заедно и са сработени, но имаха и много късмет.
През втория полусезон Литекс има гостувания на Левски, Локомотив (Сф), Черноморец (Бс) и др. силни отбори. Ще бъде интересно първенството.
- Каква е Вашата цел?
- Нашата цел е участие в евротурнирите и от първо до трето място в първенството. Най-високата ни цел е титлата.
- Защо избрахте да отседнете в Парк хотел Изида преди мача с Добруджа?
- Няма по-хубаво от такъв комплекс, който да бъде в парка. Комплексът е чист и уютен. Нас спортистите ни предразполага и ни подготвя по най-добрия начин за предстоящата спортна среща. Има тенис кортове, игрища за футбол на малки вратички, басейн, спортна зала, сауна... Този комплекс не го познавах. На мен ми го препоръча един мой приятел, който се занимава с тенис и ми каза да дойда да видя какво са направили в Добрич. Моят администратор дойде и каза: „Няма какво да разсъждаваме, там сме”. В момента съм тук и мога да дам съвет на всеки който има път към Добрич може спокойно да отседне в хотелския комплекс. Тук спортистите могат добре да се подготвят и да възстановяват. В България има много хотели, но са малко спортните комплекси като този Добрич. Направен качествено и по-възможно най-добрия начин, но може би това се дължи и на факта, че човекът, който управлява комплекса е и спортист. Като спортист мога само да кажа, че свалям шапка на хората, които са го направили.
- Как ще коментира избора на Русия за домакин на световното първенство по футбол през 2018 г.
- Гледах едно интервюто с Путин в Цюрих, който отговаряше на въпроси на журналисти от цял свят. Такова удоволствие изпитах при отговорите на всички спортни и икономически въпроси. Това е политик, който отговаря абсолютно като спортен ръководител и е вътре на нещата на целия спорт, и най-вече на футбола. Това за мен е нещо невероятно и надявам се някой път и в България да имаме някой, който да отговаря и обяснява на журналисти защо в България ще се построят 10 стадиона, защо инфраструктурата ще бъде направена. Без политика не става. Една голяма Русия слага Путин отпред и се вижда, че политиката е вътре в спорта. Каквито и богаташи да има нашата страна те просто без механизмите на политиката няма да направят нищо. 
- Хвърлихте доста сили във футболните първенство. Как се разпуснете и къде ще бъдете по време на празниците?
- Ще бъда при децата си. Първо заминавам за Германия, после ще бъде в Марбея, Испания. След това отново ще отскоча до Германия, а преди да се прибера в България пак ще бъда в Испания, където ще посрещна и 2011 година. 

На снимките Красимир Балъков в комплекс Изида в Добрич със своя отбор по време на сутрешната си разходка в парка и със собственика на комплекса Младен Матеев, който е и председател на ПК "Спорт и младежки дейности" 

Разговаря Руслан Йорданов
 

Сходни връзки

0 брой коментари

Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Mun-Dobrich-reklama

 

 

izida_sport_2

СПОРТЕН КОМПЛЕКС "ИЗИДА"

Потребителски функции


Ако сте изгубили парола?

Hit Counter