VIVACOM 4G мобилна мрежа
   Информационна агенция "Център Спорт"  centersport@abv.bg, +359 886 01 53 91

Създаден на 1 октомври 2009 г. Първият спортен сайт на Добричка област  facebook.com/centersport.org

ЕВРОШАМПИОНЪТ СТИЛЯН ГЕОРГИЕВ: СУМОТО Е СПОРТ, А НЕ ЛИЧНОСТ

Борба

Стилиян Георгиев е един от най-успешните български сумисти. Роден в Добрич на 28 февруари 1979 година. От пет години живее в САЩ, но продължава да защитава цветовете на България. Пет пъти е европейски шампион, един път световен, има още два сребърни и три бронзови медала от шампионати на планетата. Утре Георгиев заминава за полската столица Варшава, където от 15 до 17 октомври ще се проведе Световното първенство по сумо. Той тръгва за Полша с амбиция за нова световна титла.


Какви са очакванията на Стилян Георгиев от предстоящия шампионат, как са подготвени родните отбори, какво тревожи българите преди този важен форум, ще смени ли националността си Георгиев - отговорите на тези и още много други въпроси ще научите в специалното интервю на Георгиев за Sportal.bg.

- Стиляне, утре заминавате за Световното първенство във Варшава (Полша), с какви амбиции тръгвате?

- Амбициите на целия отбор са да вземем максимален брой медали. Готови сме за това, в последния месец тренировките ни бяха доста усилени, проведохме съвместен лагер с Холандия. Смятам, че и момчетата, и момичетата са достатъчно добре подготвени, за да спечелят медали. Очакванията са насочени главно към жените. Анна Методиева, която е европейска шампионка до 65 кг през тази година, спечели и Световните игри на бойните спортове в Пекин, което е еквивалент на световното първенство, което се провежда на четири години. Всички добри състезатели бяха на това състезание, там тя ги надви. При мъжете също имаме очаквания от всички. Аз отивам не само за медал, а за титла. Иван Качаков, който стана трети на Европейското първенство във Варна, също е много подготвен. Христо Христов, който е нашата тежка артилерия, завоюва сребро във Варна. Ако имаме шанс, се надявам да се върнем с пълна кошница с медали.

- Кои са най-сериозните ни конкуренти?

- Япония и Монголия са страните, които развиват сумото много сериозно. Русия, Полша и Украйна също имат много силни състезатели. Имаме наблюдения над всички държави и мисля, че ако на това световно имаме шанс - ще донесем доста медали на България.

 

- Президентът на нашата федерация Петър Стоянов има проблеми с властите и няма да бъде с вас в Полша. Неговите проблеми отразяват ли ви се по някакъв начин?

- Натрупа се много негативизъм към нашия спорт. Точно в този смисъл искам да кажа, че сумото е спорт, а не личност. Петър Стоянов е допринесъл много за развитието на сумото в България и в момента покрай тези неприятности българският отбор търпи много загуби. Спонсорите се отдръпнаха, защото това е лош имидж за всички. В момента наистина българското сумо е в доста затруднено положение, средствата не стигат, състезателите се подготвят със собствени средства. Отборът има дух и тови ни крепи все още да си оставаме колектив. Въпреки неприятностите около Българската федерация състезателите не спират да се подготвят.

- Мислиш ли, че ако постигнете успехи на това първенство и нещата се оправят спонсорите отново ще се завърнат?

- Да, ние точно затова сме амбицирани да покажем, че всички, които тренираме, ще донесем успехи и ще зарадваме с представянето си. Ще се радвам, ако хората, които винаги са помагали на сумото, отново ни гласуват доверие. Защото е неприятно да взимаш медали от световни и европейски първенства и да седиш гладен, много е неприятно.

 - Държавата помага ли ви финансово?

- Държавата отпуска субсидии в началото на годината, но за наше съжаление сега и там имаме неприятности. Единият месец финансите, които бяха отпуснати на сумото, бяха намалени. Парите наистина не стигат за нищо и положението е много трудно. Радвам се, че все още има дух в отбора и въпреки всички неприятности състезателите са готови да се борят и да продължават да печелят медали за България.

- От дълги години живееш в САЩ, но продължаваш да се състезаваш за България, какво те задържа още тук?

- Първо е любовта към спорта и към родината. Много държа на момичетата и момчетата от отбора, имаме много близки отношения, чувствам се отлично в тяхната компания. Това, че все още продължавам да взимам медали ме крепи да се връщам тук, да плащам всички разноски, които не са никак малко. Ще продължавам, докато мога и се надявам поне още няколко години да печеля медали за България.

- Възможно ли е да те видим някой ден да се състезаваш за друга държава?

- Напълно е възможно. Мисля, че сумото тепърва ще се развива и ще става по-популярно. Ако имам предложения от други държави, включително и от САЩ, бих се замислил да се състезавам още няколко години, имам достатъчно опит и дори мисля, че съм по-добър треньор, отколкото състезател. В един или друг аспект мога да помагам на доста отбори, защото наистина много обичам този спорт и искам да се занимавам с него. Просто в момента е трудно да изкарваш пари и да се препитаваш само от сумо.

 

- Килограмите ти са малко, но все пак замислял ли си се някога за професионалното сумо?

- Когато Калоян тръгваше за Япония имах интерес, но първото им искане е състезателят да има килограми, защото там категорията е само една - абсолютна. Има и лимит за годините - 18, а аз отдавна съм минал тази граница. Вече нямам амбиции за Япония, но има други момчета от България, които биха отишли. В момента обаче в Япония също има неприятности и скандали. За местната федерация сумото е религия и когато сумистите започнат да правят нещата, които правим ние, обикновените хора, за тях е скандал и го приемат много сериозно.

 

- В последите години сумото наистина придоби изключителна популярност, но ето че в момента родната федерация има проблеми, в Япония също имат неприятности с уредени мачове и интересът намаля. Вярваш ли, че сумото ще успее да възвърне своята популярност и хората отново ще започнат да уважават този спорт?

- Разбира се, просто моментът сега е неподходящ заради лошото стечение на обстоятелствата. Когато едно нещо се обърне всичко тръгва с главата надолу. Мисля, че съвсем скоро нещата, както в България, така и в Япония, ще се нормализират.

- Спомена, че всички сумисти имате финансови проблеми. Ти самият с какво издържаш семейството си?

- Живея в Атланта, Джорджия - там се занимавам с треньорска дейност. Обучавам деца, най-вече в борбата, защото сумото там не е много развито. Тренировките с децата ми помагат да поддържам някаква форма за сумото, имам и бизнес с покупко-продажба на коли. Така издържам семейството си.

Сходни връзки

0 брой коментари

Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Mun-Dobrich-reklama


 

izida_sport_2

СПОРТЕН КОМПЛЕКС "ИЗИДА"

Потребителски функции


Ако сте изгубили парола?

Hit Counter