VIVACOM 4G мобилна мрежа
   Информационна агенция "Център Спорт"  centersport@abv.bg, +359 886 01 53 91

Създаден на 1 октомври 2009 г. Първият спортен сайт на Добричка област  facebook.com/centersport.org

ДОБРИЧЛИИ ТРЕНИРАТ ЗА УЧАСТИЕ В ДЪРЖАВНО ПЪРВЕНСТВО ПО СКИ ОРИЕНТИРАНЕ

Зимни спортове

От 1 февруари в местността Узана край Габрово започва Световно първенство по ски ориентиране. Веднага след шампионата на планетата от 4 до 7 февруари ще се проведе държавно първенство по ски ориентиране за 2010 г. През 2007 г. ДП по ски ориентиране се проведе на същата местност и състезателите на Добрич Красимир Ненов, Калинка Ненова, Ваня Банкова и Радослав Димитров спечелиха 9 медала: 1 златен, 5 сребърни и 3 бронзови. През 2009 г. Марияна Атанасова спечели бронзов медал в ДП ски ориентиране в Боровец.


Тези дни Калинка Ненова, Красимир Ненов, Галиан Василев и Стоян Иванов плъзнаха ските по алеите в парка и направиха първата тренировка в неделя с падането на първия сняг. През седмицата Ваня Банкова и Димитър Грозев също направиха първите си занимания със ски. Калинка Ненова направи показна тренировка и на други деца, които изявиха желание да се запознаят с този атрактивен спорт.
В неделя - 24 януари, клубът предвижда първи контролен старт. Всички участници ще трябва да изминат загряващ маршрут с дължина 3 км, след което ще им бъде засечено време за пробягване със ските на маршрут от 2 км. Продължителността на тренировката ще бъде съобразена с прогнозата за много студен зимен ден.
През следващата седмица ще продължат индивидуалните тренировки. На 31 януари се предвижда тренировка в гората на село Дончево по маршрут с дължина 10-ина км.
“Състезанията по ски ориентиране са много интересни. По цялата местност: поляни, гора, дерета, връхчета, пътища и пътеки, се правят предварително отъпкани следи с моторни шейни, които се отразяват на картата. Ориентирането е по-лесно от лятното ориентиране, но пък възникват проблемите с екипировката и възможностите на състезателите да владеят ските. Веднага след старта всичко става бяло. Състезателят остава сам да избира коя пътека да хване, да разтвори крачка по равен път, да се изкачва или спуска по наклони и да следва своя маршрут. Пътеките са много. Състезатели от различни групи преминават в различни посоки. И най-малката грешка в ориентирането е фатална. Маршрутите са дълги и неподготвените състезатели не могат да завършат. А който успее да пресече финала с преминати всички контролни точки, чувства особена гордост и остава в плен на бялата магия, наречена ски ориентиране, за цял живот” - разказа Красимир Ненов.
Той допълни, че в Добрич няма подходящи места за писти за алпийски ски. Единствената писта с влек е във Вълчи дол, но сняг - подходящ за каране по пистата, има не всяка година. Но падне ли 10-ина см сняг, придвижването със ски за бягане по равните добруджански пътища и гори представлява голямо удоволствие на любителите на този спорт. Вече 30 години семейство Калинка и Красимир Ненови всяка зима изкарват ските с падането на първия сняг. Ски карат и техните деца: двама сина и дъщеря. Тя е студентка в Мюнхен, но ските и велосипедът са винаги с нея. За 30 години те непрекъснато обновяват ски екипировката си. От БФО им подариха 11 чифта ски. Проблем представлява намирането на ски обувки и автомати за тях, но с лична екипировка могат да екипират 7-8 състезатели. Още толкова комплекти ски за бягане има и в други състезатели: сем. Димитрови, сем. Маджарови и др., които също се включват в тренировките за ДП по ски ориентиране.

 

Сходни връзки

0 брой коментари

Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Mun-Dobrich-reklama

 

 

izida_sport_2

СПОРТЕН КОМПЛЕКС "ИЗИДА"

Потребителски функции


Ако сте изгубили парола?

Hit Counter