VIVACOM 4G мобилна мрежа
   Информационна агенция "Център Спорт"  centersport@abv.bg, +359 886 01 53 91

Създаден на 1 октомври 2009 г. Първият спортен сайт на Добричка област  facebook.com/centersport.org

ЮНДЕР БЕЙТУЛА НАПРАВИ НА ПУХ И ПРАХ РЕДОРДИТЕ В РОДНИТЕ ЩАНГИ

Вдигане на тежести

Продължава чудесното представяне на състезателя по вдигане на тежести от клуб “Добруджа” Юндер Бейтула. Възпитаникът на Стефан Цончев и Тодор Кирчев безапелационно триумфира в традиционния турнир “Михаил Петров” в Габрово, в който право на участие имат едни от най-добрите ни родни щангисти.


"Представиха се 23 кадети и 15 юноши. Юндер участва при кадетите и направи седем поправки на рекордите от държавните първенства", заяви за CenterSport Стефан Цончев. В изхвърлянето старото най-добро постижение бе 122 кг. Добричлията първо вдигна 123, а след това записа и 125 кг. В изтласкването той изпрати в историята върховото постижение на Анани Ташев от 157 кг. Бейтула изправи над главата си 158, а после и 160 кг. В двубоя записа три поправки на своя рекорд от 276 кг. “Желязното момче” от Добрич приключи с 285 кг, но преди това сборът на резултатите му от двете движения беше 278 и 281 кг. За първото си място, което оглави по системата “Синклер”, той получи 250 лева и огромна купа. Дейвис Панчев завърши осми.

 

При използването на информация и снимки поместени в сайта, позоваването на centersport.org е задължително!

 

Традиционният турнир по вдигане на тежести в памет на змс Михаил Петров се проведе в зала Орловец. За седма поредна година братът на Михаил Петров – Стефан Петров, хвърли цялата си енергия и сила, за да организира състезанието, с което се почита паметта на най-големия габровски спортист.

Михаил Петров е роден на 6 януари 1965 година и започва да се занимава със спорт под влиянието на своя брат - мс Стефан Петров, който по това време е национален състезател по вдигане на тежести - европейски и двукратен вицесветовен шампион. Поради изключителните си физически качества е насочен от Емануил Илиев към спортния интернат при ХІ-то основно училище, където започва да се занимава с вдигане на тежести, отначало при Стефан Колев. Най-голямо си развитие обаче получава по-късно при треньора Благой Зилямов и в националния отбор при "папата на българските щанги" Иван Абаджиев и Нораир Нурикян. Средното си образование завършва през 1983 година в Техникума по индустриално строителство. Голямата му любов обаче е спортът. Той продължава да се занимава активно с вдигане на тежести към ДФС „Янтра, а по-късно, по време на военната си служба, в ЦСКА. През 1987 г. е приет задочно във НСА, която завършва семестриално. От 1986 г. започва работа като инструктор в ДФС „Янтра”.

Михаил Петров е многократен шампион и рекордьор на страната, а като национален състезател печели редица международни турнири в категория до  67.5 кг. Той има две вицеевропейски титли – от Катовице (Полша), през 1984 година и от Карлмарксщад (Германия), през 1986 година. Първенец на стария континент става през 1987 година, на първенството в Ремс (Франция).  Габровският тежкоатлет стъпва в три поредни години на най-високото стъпало на световни първенства. Първата му планетарна  титла е от шампионата в Сьодертале (Швеция) през 1985 година. На следващата година отново става първи, на първенството, което се провежда в София. Третият му световен връх е през 1987 година в Острава (Чехословакия). В това състезание Мишо Петров подобрява и световния рекорд в изтласкването – 200.5 килограма, в извънреден допълнителен опит. 1987-ма година е най-успешната за него, като състезател. След европейската и третата световна титла, които печели, габровецът триумфира и в състезанието за световната купа в Сеул (Южна Корея) и то с нови два най-добри резултата на планетата – 158 килограма в изхвърлянето и 355 в двубоя. Заради феноменалните му постижения Международната федерация по вдигане на тежести го определя за най-добрия щангист на планетата за 1987-ма година. Световните и европейски рекорди, които поставя Мишо Петров на практика остават вечни, тъй като в последствие МФВТ променя категориите в щангите. sport-gabrovo.com

 

0 брой коментари

Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Mun-Dobrich-reklama


 

izida_sport_2

СПОРТЕН КОМПЛЕКС "ИЗИДА"

Потребителски функции


Ако сте изгубили парола?

Hit Counter