VIVACOM 4G мобилна мрежа
   Информационна агенция "Център Спорт"  centersport@abv.bg, +359 886 01 53 91

Създаден на 1 октомври 2009 г. Първият спортен сайт на Добричка област  facebook.com/centersport.org

БЪДЕЩ КИМИ РАЙКОНЕН ПОМИТА КОНКУРЕНТИ НА КАРТИНГ ПИСТИТЕ

Бъдещият Кими Райконен, може би, е на близо 17 години и е от Добрич. Дори и да не е Кими, младият състезател по картинг Митко Матев има всички шансове да е един следващ шампион във Формула 1. Засега той побеждава в състезанията по картинг у нас и в чужбина. Разбира се, в тези, в чието участие финансите му позволяват да се включи. Трети в Югоизточна Европа, републикански шампион. Неотдавна добруджанеца имаше покана да се състезава за купата на принца на Монако Алберт Втори, както и да се яви на тестове за "Формула Рено". Световната титла вече е факт - Митко е ставал и световен шампион във виртуалната "Формула" 1, при която се състезавали млади добричлии.  


През януари Митко Матев ще стане на 17 години, учи във френска паралелка на Езиковата гимназия в Добрич.  От близо 5-6 години се занимава с картинг. Всичко започнало случайно. По време на семейно събиране в Македония на хотела имало обява за картинг писта. Митко и баща му решили да се пробват. Така едва 11-годишното тогава момче се качило на картинг. Харесало му. Когато се върнали в България през лятото често ходели на пистата във Варна да кара. Там се запознал с момче, което карало състезателен картинг и така започнало всичко. Любовта на младия състезател към високите скорости има и генетичен произход. До 1980 г. баща му Пламен Матев бил механик на рали автомобили. Има няколко участия в любителски състезания. Учил е в техникума по автотранспорт в Добрич и е карал картинг.
Доскоро Митко тренирал във Варна. Но, след пропадане на пистата там, тя ставала вече само за любители. А и можели да я ползват за тренировка не повече от 40 минути на ден. Затова сега отива 2-3 дни по-рано на мястото, където ще е състезанието и кара на пистата там. През известен период от време кара на пистите в Бакъу, Румъния, или в Хасково. Пистата в Бакъу, макар да е на 500 километра от Добрич, е в топ 5 на света. В Италия на пистата Сарно е достигнал максимална скорост от 150 километра в час на края на правата. В България правите са къси или спънати и такава скорост не може да се постигне, обяснява той.
Първата година участвал в три състезания най-вече, за да се учи. Втората година постигнал едно трето и едно второ място. След това станал първи на републиканските шампионати в Хасково и Кюстендил, но една точка не му достигнала, за да стане шампион. Класирал се и трети в Югоизточна Европа. У нас е достигал до първите места за купата на България и републиканските шампионати. Печелил е квота за европейско първенство, но поради липса на средства, не успява да участва.
Митко Матев споделя, че има тръпка както в скоростта, така и в състезанието. А и предизвикателствата пред него са много. Казва, че във Формула 1 карането на Михаел Шумахер много му е допадало, а сега негов фаворит е бившият световен шампион Кими Райконен. "Ще се мъча да стана като него, но това е въпрос и на много средства", дава си сметка младият пилот.
Той вече е забелязан и на международно ниво. Имал е покана за Италия за състезание по картинг - на мемориала на Аертон Сена. Бил е канен и за състезание за купата на принц Алберт Втори в Монако. След като се върнал от Италия му казали, че има покана за "Формула Рено". Това са тестове, на които се явяват 200 млади пилоти от цял свят. По график през цялата година те преминават тестове, а в края на годината 20 от тях вземат лиценз за участие в най-малката "Формула Рено 1600" в италианския шампионат. В края на ноември се прави състезание на одобрените 20 пилота, като първите четирима вземат стипендия на Рено. По същата схема организират едномаркови шампионати и BMV. Само тези две фирми в света имат програми за млади пилоти. Намерението на Митко и на баща му е добричлията да кандидатства за лиценз в BMV. Друг българин също кара във Формула Рено, но той си е платил, за да се яви на тест и за да кара. Митко обяснява, че не е можел да участва в тестовете, отново най-вече поради финансови причини. Автомобилът, с който се кара там, е доста по-различен и е трябвало да се плати поне за десет дни тестове в някой отбор, който кара в този шампионат. Защото почти всички пилоти, които отиват на тестове в тези шампионати, имат доста финансови средства зад гърба си и фирми, които могат да платят много часове за тестове с такива отбори. Неподготвен пилот е почти невъзможно да пробие, обяснява Митко. Пак недостиг на финанси е бил причина да не се отзове и на поканата за купата на принц Алберт в Монако.  Трябваше да дадем 5 000 евро за два двигателя, които после нямаше да използвам, обяснява Митко. На негово място заминал друг българин - Тодор Батков - син на бизнесмена Тодор Батков. Иначе у нас той диша прахта на картинга му. Митко обяснява, че Батков-младши се класира след него в състезанията, освен ако добричлията няма технически проблем. Но той много бързо се учел и напредвал сериозно в спорта.
В подготовката на младия добрички пилот му помагат баща му и многократния шампион на България,  Тодор Куцаров. Митко обяснява, че се учи с много каране и много тренировки. По време на състезание също гледа грешките на конкурентите си.  Когато облече екипировката за състезание теглото му се увеличава с пет килограма. След каране, особено в горещи дни, от гащеризона му се отцежда пот. С най-присвито сърце заради участията му на пистата е майка му.
Според Митко, добрият пилот трябва да преодолява високите скорости, да не се плаши, да няма респект от машината. Да е адекватен във всяка една ситуация. Споделя, че има много пилоти, които, когато някой ги изпреварва не знаят какво да правят и могат да предизвикат сериозен инцидент. Митко все още няма книжка и не кара лек автомобил, но е наясно, че дисциплината е много важна на пътя. И на пистата на картинга има недисциплинирани шофьори, но са много малко. Повечето още от малки виждаме какво може да се случи от лоша дисциплина, когато не се спазват правилата на пистата. Когато някой наруши правилата, както Тодор Батков обича, се случват инциденти, обяснява Митко. Той твърди, че спортът ги учи да стоят далеч от алкохола и наркотиците. Има състезатели, които пушат цигари, и резултатите им са много лоши. Не могат да издържат на натоварването.
Наясно е, че бъдещето му на пистата е обвързано с осигуряване на сериозни финанси. Търсят рекламодател, който да го финансира не еднократно, а поне за 3-4 годишна програма за развитие. Защото, ако се тръгне да се пробива в големия спорт, дори не за Формула 1, за JP 2 или Формула 3000, трябват много финансови средства. Ако се кара в едномарковите шампионати със стипендия пак трябва да се плаща, тъй като стипендията покрива само част от разходите, примерно колкото за екипировката, обяснява Пламен Матев. За един сезон в класа на Митко само разходи по състезания, без закупуване на техника, са 40 000 лева.
И докато се подготвя за реалната Формула 1 Митко Матев побеждава във виртуалната. С приятели от картинга се събират в глобалната мрежа и карат във Формура 1 по цели нощи. Правят виртуални състезания. Играта е много реална. Всяка година се обновява и е едно към едно с реалната Формула 1, обяснява младият пилот. Когато играе сам в Интернет много често има български сървъри с много силни играчи. В Добрич неотдавна направили виртуално първенство. Фенове на високите скорости от неговия Интернет доставчик се събрали във форум, за да си пишат. 15 от тях си уговорили виртуална среща и започнали да се състезават. Определяли си тест дей, пол позишън и ден за състезание. Митко победил в почти всички кръгове, станал и световен шампион. Липсата на финанси попречи на Митко Матев да вземе участие в състезанията през тази година. В момента той и семейството му търсят спонсори, които да обезпечат участията на бъдещия Райконен за стартовете през 2010 година. Станислава Кръстева, НДТ
 

0 брой коментари

Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Mun-Dobrich-reklama

 

 

izida_sport_2

СПОРТЕН КОМПЛЕКС "ИЗИДА"

Потребителски функции


Ако сте изгубили парола?

Hit Counter