VIVACOM 4G мобилна мрежа
   Информационна агенция "Център Спорт"  centersport@abv.bg, +359 886 01 53 91

Създаден на 1 октомври 2009 г. Първият спортен сайт на Добричка област  facebook.com/centersport.org

ДРАГАН НЕШИЧ: МЕЧТАЯ ДА ВОДЯ МЪЖКИ ОТБОР В РУСИЯ

Волейбол

Преди да реши, че волейболът ще бъде негово призвание и негова съдба, Драган Нешич учи няколко семестъра право в Белград. Ако беше станал юрист, умението му да убеждава сигурно щеше да върши добра работа. Но и в спорта това качество се цени. Особено когато трябва да накараш 12 жени да те слушат. За 3 години в националния отбор на България сръбският треньор успя да намери общ език със състезателките, с ръководството на федерацията и с медиите. Но ако не бяха резултатите, всичко това нямаше да има голямо значение.


Това лято женският национален отбор стана трети в дебютното издание на Европейската лига, а на Евро 2009 в Полша зае осмо място. Завчера шефът на БФВ инж. Данчо Лазаров обяви, че Нешич ще продължи работата си с тима. По този повод "7 дни спорт" потърси сръбския специалист за коментар.


- Какви цели си поставяте оттук нататък, г-н Нешич?
- Първо искам да изразя съжалението си, че не успяхме да се класираме директно за следващото европейско първенство. Бяхме много близо до това. Сега имам задължение към Българската федерация по волейбол, които смятам да изпълня. Предстои ни много работа и тежко лято с националния отбор.

- Ще има ли промени в щаба ви?
- Щом ръководството на българския волейбол е решило, че на този тим не му трябва друг треньор, не виждам смисъл да правя промени в своя щаб. Предстои ми среща с президента Данчо Лазаров, на която ще уточним програмата на отбора.

- Каква ще бъде функцията на съпругата ви Нели Маринова?
- Моето желание е тази година Нели да няма работа с националките по семейни причини. Надяваме се да имаме наследник.Идеята ми е нейните функции да изпълнява Ева Арсова, което от своя страна, ще даде шанс на Диана Ненова на поста разпределител. Надявам се до лятото Диана, която скоро стана майка, да навлезе във форма.

- Много се говори за предстоящото подмладяване на състава?
- Да, това се обсъжда. Основната ни цел е да се класираме за европейското първенство през 2011 година. Квалификациите са през май. В тях ще разчитам на по-опитните състезателки. Ако бъдем поканени и тази година в Европейската лига, ще повикам млади волейболистки. Те са бъдещето на този отбор.

- Означава ли това, че Европейската лига ще бъде използвана за обиграване и няма да се гонят големи цели?
- Големите цели винаги са били приоритет.Много ще се радвам, ако успеем да защитим медала си от последното издание. Все още обаче не е ясно кои отбори ще участват следващата година, тъй като има световно първенство в Япония. Така че има много неща за доуточняване.

- Преди време заявихте, че на следващото европейско първенство ще се опитате да изведете България до медал. Все още ли сте на това мнение?
- Абсолютно! Този отбор има много голям потенциал и го показа на европейското в Полша. Видяхте как за три години тимът израсна. За да се гонят големи цели, не е достатъчна само моята работа. Призовавам школите в България да задълбочат работата си с младите и талантливи състезателки, както се прави в момента. Напълно подкрепям идеята на федерацията да изпрати девическия национален тим на турнира "Чалъндж къп" вместо Левски Сиконко. Така състезателките ще се сблъскат с качествен волейбол.

- Неведнъж сте казвали, че мечтата ви е да водите мъжки отбор. Кога ще се осъществи това?
- Все още не мога да отговоря на този въпрос. Първо искам да направя нещо с националния отбор на България. След това имам още две години договор с италианския Йези. Там амбицията ми е да стана шампион на Италия или да взема купата на страната. След това идва Шампионската лига, която е мечта на всеки треньор. Когато изпълня всичко това, ще започна да се оглеждам. Честно казано, голямата ми амбиция е да водя отбор от мъжкото първенство на Русия. Това ще е ново предизвикателство за мен и голямо приключение.

Никола Шентов, 7 дни спорт

Сходни връзки

0 брой коментари

Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Mun-Dobrich-reklama

 

 

izida_sport_2

СПОРТЕН КОМПЛЕКС "ИЗИДА"

Потребителски функции


Ако сте изгубили парола?

Hit Counter