VIVACOM 4G мобилна мрежа
   Информационна агенция "Център Спорт"  centersport@abv.bg, +359 886 01 53 91

Създаден на 1 октомври 2009 г. Първият спортен сайт на Добричка област  facebook.com/centersport.org

ЗАЧЕРКНАТИТЕ ЩАНГИСТИ

Вдигане на тежести

Щангите са труп, около който сега се води битка за власт. С това изречение резюмира ситуацията папата на българските щанги Иван Абаджиев.
"Цял национален отбор по вдигане на тежести беше хванат с допинг преди олимпиадата в Пекин 2008, всички състезатели бяха ударени с 4 г. дисквалификация, но нито един от ръководството на нашата федерацията не е наказан. А не е редно само щангистите да операт пешкира. До ден днешен никой не им е дал една стотинка. Никой не се интересува как се издържат." Така вижда нещата пък двукратният световен шампион Стефан Ботев, който наскоро поведе опозицията да сваля управлението на Антон Коджабашев. Кой прав и кой крив, ще покаже времето. Ние се постарахме друго - да разберем как върви животът на 11-те дисквалифицирани състезатели!


Свързахме се с Величко Чолаков по телефона, точно когато избираше подарък за сина си в магазин за играчки. На 21 октомври малкият Алекси ще навърши една годинка. Рожденият ден ще бъде в хубава сладкарница в Смолян.

Бронзовият медалист от олимпиадата в Атина е от малкото щангисти, които не се оплакват от финансовото си положение. "Издържам се с магазин за алкохол и две заведения - разказва Чолаков. "Наел съм си хора, но и аз продавам в магазина. По цял ден съм зает. Имах и автомивка, но вече не се занимавам с това.

Добре си живея в Смолян, спокойно. Хората ме уважават. Събуждам се до сина ми сутрин и ми е весело. Щастлив съм. Излизам по задачи, да заредя магазина и кафенето. Вечер помагам на жена ми Гери да изкъпем бебето. Той проходи преди 1 месец."

Невероятна промяна е настъпили във физиката на Величко, който чупеше кантара със своите 160 кг. Сега е отслабнал с 28 кг. "Заприличал съм на волейболист, висок и слаб", шегува се щангистът. В понеделник, сряда и петък Чолаков тренира бокс любителски, за да се пораздвижи. А във вторник и четвъртък вдига щанги за по половин час.

Чолаков следи отстрани скандалите във федерацията по вдигане на тежести и чака да види какво ще се случи. "Ако знаех кой е виновен да ни накажат за допинг, досега да съм го казал пред медиите", признава гигантът. "Който е най-ниско във веригата, той опира пешкира. В случая сме ние, състезателите. Но каквото и да стане, ще се върна в националния отбор. Боли ме много за щангите. Но не мога нищо да променя."

Величко чул лично от Антон Коджабашев, че щели да издействат намаление на наказанието от 4 на 2 г. Решението на световната централа трябва да излезе до 18 ноември. "Седя, чакам и се надявам. В най-лошия случай ще се видим преди игрите в Лондон 2012", завършва Величко.

Другата националка от Смолян Милка Манева работи от 3 месеца в магазина за алкохол на Величко Чолаков. Наказанието прекъсна нейната спортна кариера само месеци след като дебютира на европейско първенство и спечели бронзов медал. "Животът ми се обърна на 180 градуса - разказва Милка. "Добре че бяха родителите и приятелите ми. Личният треньор Костадин Грозданов също ми подаде ръка. А хората, които трябваше да питат дали сме живи или умрели, никакви не се обаждаха. Нищо че в началото даваха големи обещания.

Вече съм си стъпила на краката. Приоритет ми е следването. Втори курс съм в НСА. Поддържам някаква форма в залата заради себе си. Иначе работя, каквото намеря. Не знам дали ще се върна в щангите. Още е рано да се каже", двоуми се Манева.

С повече горчивина говори Гергана Кирилова. "Тежко преживях целия скандал", разказва тя. "Обезсмисли се целият ми живот, всичките ми 18 години в спорта. В замяна получих опетнено име. Затова прекъснах всякакви връзки с щангите. Имам диплома за треньор, но изобщо не искам да се занимавам със спорт. Поне засега. Стоя далече от щангите. Откакто сме наказани, юни миналата година, никой не ни обърна внимание, не ни каза дума. Дори един телефонен разговор да бяха провели с нас. Всичко научавахме от медиите. Забравени сме от всички институции. Просто сме задраскани. За парична помощ изобщо не може да става дума. А имаше гръмки слова в началото, че ще бъдем обезпечени. Миналата есен Величко говори с адвокат и изготви едно отворено писмо до президента, министър-председателя и министъра на спорта. Подписахме се, но писмото беше спряно."

Гергана Кирилова е учител по физическо в родния си град Симитли и получава 470 лева заплата. "Живея сама в собствен апартамент и цялата издръжка е на мой гръб", разказва бившата националка. "Този месец парите ни закъсняха с няколко дни и се наложи да пазарувам със записвания по магазините. Разбирам ги по-младите, че отидоха да си търсят работа в чужбина. Чух, че Иван Стоицов и Демир Демирев са на гурбет, но не зная с какво точно се занимават."

Ние също не разбрахме къде са и какво правят. Според телевизия Ринг.бг световният шампион от Чангмей Стоицов има заведение в Асеновград, а Демирев помага на баща си като заварчик и гледа крави в село Крушаре.
22-годишният Ивайло Филев пък се записа кадрови войник във военно поделение в Пловдив. Клубът му в Исперих не само че не му помогна да се съвземе след допингскандала, но го и наказа с 20 минимални работни заплати. Шефовете му забравиха, че Филев спечели бронзов медал в дебюта си на световно първенство - Чангмей 2007 г.

Ветеранката в отбора Донка Минчева си изкарва хляба в склад за търговия на едро.

Сливенският щангист Мехмед Фикретов потвърди информацията, че
продава закуски в училище. "Сам си помагам", обяснява Мехмед. "Както виждате, не съм умрял от глад за година и половина, откакто съм отворил лавка в сливенско училище. Живея с приятелката си. Може скоро и да се оженя. Не тренирам и нямам никакво намерение да се връщам в щангите. Няма смисъл. Изобщо не се надявам да ни намалят наказанието. Ако имаше такава възможност, вече да е станало."

Без никаква възможност да се върне в играта е олимпийският вицешампион от Сидни 2000 Алан Цагаев. За него това беше втори допингскандал и заедно с Георги Марков получи доживотно наказание да не се състезава. Но Алан приема философски ситуацията: "Нямах илюзии, че някой от федерацията ще ми помогне. Това е мираж. А вече и няма щанги в България."

Алан Цагаев ще става татко. С първа рожба ще го дари около 28 октомври бившата националка по вдигане на тежести Златина Атанасова, с която живее на семейни начала. Алан работи като технически ръководител в строителна фирма "Тенстрой инженеринг". "Наслаждавам се на живота, на природата в Банкя - отговаря с чувство за хумор Алан на въпроса как се чувства." Кризата не ни се отрази много зле. Работата върви, строим къщи и блокове."

Георги Марков е пенсионер на 31 г.
Още преди да го накажат за втори път, подава молба, че се отказва от състезателна дейност и започва да тече пожизнената му олимпийска пенсия от 650 лв. за сребърния медал от Сидни 2000.
"Не се оплаквам, защото има хора, които карат и с 200-300 лева на месец", казва спокойно Георги Марков, който е още световен и европейски шампион за 2002 г. Съпругата на Марков - Росица, има салон за красота в Бургас. Двамата се грижат за двете си деца - 10-годишния Марио и 5-годишната Полина.

Георги Марков не си губи времето, а следва задочно в Шуменския университет. Планира да се дипломира през март догодина и да започне работа в спортното училище "Юрий Гагарин" в Бургас. Почти всеки ден Марков тренира за тонус в залата по щанги на училището и помага на младите щангисти.

Брат му Иван Марков също си живее в Бургас, но работи като
охранител в дискотека в Поморие. "Доволен съм от заплащането. През лятото работех всяка нощ, сега - само в петък и събота. Собствениците вероятно знаят, че съм бил щангист, но тях това не ги интересува. От време на време ходя на фитнес. Рядко влизам и в залата по щанги на стадион "Черноморец". Вдигам за себе си, да не забравя как става. Искам да се върна в спорта, особено ако ни намалят наказанието на 2 години", не престава да се надява Иван Марков.

Мара Калчева, "Неделен Стандарт"
Снимка: БГНЕС

0 брой коментари

Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Mun-Dobrich-reklama

 

 

izida_sport_2

СПОРТЕН КОМПЛЕКС "ИЗИДА"

Потребителски функции


Ако сте изгубили парола?

Hit Counter