VIVACOM 4G мобилна мрежа
   Информационна агенция "Център Спорт"  centersport@abv.bg, +359 886 01 53 91

Създаден на 1 октомври 2009 г. Първият спортен сайт на Добричка област  facebook.com/centersport.org

РАЗДАВАТ НАД 20 000 ЛЕВА НА СОФИЙСКИЯ МАРАТОН

Лека атлетика

Поредното издание на Маратона на София, който през тази година ще се проведе за 27-ми път, ще бъде на 25 октомври и e под егидата на Столична община и  със съдействието на Столичен общински  съвет. Състезанието  ще бъде открито от и.д.Кмет на гр. София г-н Минко Герджиков. Пресконференцията за медиите ще е на 19 октомври от 12 часа в Пресклуб “България”.


Генерален спонсор на 27–я Маратон на София е Обединена Българска Банка. Благодарение на Обединена Българска Банка тази година наградният фонд е над 21 000 лв и се запазват традициите в това състезание.
Стартът на маратона ще бъде пред Национален стадион “Васил Левски” – централен вход, по следните състезателни дистанции:
3500 метра – за  ученици
Старт: ул.Гурко  по западното платно на бул.Евлоги Георгиев до НДК, наляво по бул. Черни връх и  по източното платно на бул.Евлоги Георгиев до Националния стадион „Васил Левски” – централен вход.
8433 метра – една  обиколка  и 25300 метра – три  обиколки
Старт: ул.Гурко по западното платно на бул.Евлоги Георгиев до НДК, северозападно платно на бул. България ,наляво по бул.П.Ю.Тодоров  посока Южен парк до улица Нишава и обратно наляво по бул.П.Ю.Тодоров, по северозападно платно на бул. България до НДК  и по източното платно на бул.Евлоги Георгиев до Орлов мост , вляво по тротоара, по източното платно на бул. Евлоги Георгиев до старт-финала на ул. Гурко пред Националния стадион „Васил Левски” – централен вход.
Стартът на всички дисциплини е в 10.00 ч.
КРАТКА  ИСТОРИЯ НА СОФИЙСКИ МАРАТОН
Само  две са лекоатлетическите дисциплини, където победителите получават лавров венец - маратонът и десетобоят. Това са най-тежките и трудни дисциплини в Царицата на спортовете. Пробягването на маратонската дистанция от 42.195км винаги е било критерий за човешката воля и всеки пробягал тази класическата дистанция може да счита себе си за победител.
Историята на софийския маратон започва през 1983 година, когато е организиран за първи път, преминава през трудните времена на прехода към демокрация, оцелява и става едно от любимите спортни събития на столичани и всички почитатели на бягането в България. Първите победители на маратона през 1983 година са Станимир Ненов и Недялка Бакалова. Най-много победи на състезанието има Милка Михайлова. Тя завършва шест пъти като шампионка (2000, 2001, 2003, 2005, 2006 и 2008 година). При мъжете седем пъти с лавровия венец се окичва Петко Стефанов (1994, 1995, 1996, 2000, 2001, 2002 и 2003 година). През 1997 година братът на Петко, Христо Стефанов е победител с фантастичното време от 2 часа 11 минути и 36 секунди, което е рекорд на тогавашното трасе.  На маратона участват винаги и силни състезатели от чужбина, които на няколко пъти печелят състезанието. Клаус Голдмаер (ГДР) е двоен шампион през 1985 и 1989, а сънародничките му Бригит Щукман и Роз-Мари Кьолсер са най-бързи съответно през 1986 и 1987г . Рускинята Наталия Балякина е победителката през 1988г. Молдовецът Олег Иванченко е носителят на приза през 1999г.
От  дванадесет години насам събитието се организира от Столична община, която осигурява идеални условия за провеждането на маратона. Това традиционно състезание се превръща в един празник за столичани и тези които участват в него. Спонсор на последните софийски маратони е представителството на "Тойота" за България.
Благодарение на това през 2000 г., Милка Михайлова получи "Тойота - Ярис" за победата си на класическата дистанция. За първи път в България атлет спечели автомобил от състезание.
През  изминалите години се наблюдава прогресиращо участие на състезателите в дисциплините 3,5 км. и 8,5 км., като интересът е най- голям  към дисциплината 8,5 километра. текст и снимка Sportal.bg
 

Сходни връзки

0 брой коментари

Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Mun-Dobrich-reklama

 

 

izida_sport_2

СПОРТЕН КОМПЛЕКС "ИЗИДА"

Потребителски функции


Ако сте изгубили парола?

Hit Counter